szerző:
hvg.hu

Bejelentették, hogy jövő májusig szeretnék meghosszabbítani a belső határellenőrzést, az Európai Bizottság kezében a döntés.

Újabb hat hónappal meghosszabbítaná Magyarországgal és Szlovéniával közös határainak ellenőrzését Ausztria. Bécs három éven belül már a sokadik alkalommal él a hosszabbítás lehetőségével, most a schengeni kódex 25. cikke alapján, amely szerint

a belső határellenőrzés visszaállítása kivételesen szükséges lehet a közpolitikára és a belbiztonságra leselkedő komoly fenyegetés esetén országos szinten vagy a belső határellenőrzés nélküli terület szintjén, különösen terrorista eseményeket vagy fenyegetéseket követően, vagy a szervezett bűnözés jelentette fenyegetések miatt.

A Bruxinfo szerint az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a lépés szükséges és arányos-e az adott helyzetben, majd ez után dönt az osztrák kérésről.

Ausztria kicsivel több, mint két évvel ezelőtt állította vissza belső határellenőrzését: az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén szakaszon így eltekinthetnek a schengeni szabályoktól, de ezt félévente meg kell hosszabbítaniuk, ehhez pedig minden esetben az Európai Bizottság beleegyezése szükséges.

A schengeni kódex értelmében a tagok hat hónapra dönthetnek a határellenőrzés visszaállításáról, ezután hosszabítási kérelmet kell benyújtaniuk az Európai Bizottság és az Európai Tanács felé, amit utóbbiak támogathatnak, vagy elvethetnek. Ez hat hónaponként még háromszor megismételhető, de két év elteltével ezen az alapon nincs további hosszabbításra lehetőség, csak akkor, ha az adott ország a korábbiaktól eltérő jogalapon kéri azt. A kódex 25. cikke – ami alapján Bécs most benyújtotta kérelmét – lehetőséget ad arra, hogy biztonsági kockázatra, illetve terrorfenyegetettségre hivatkozva maximum három éven át fenntartsák a más tagországok – illetve nem uniós Schengen-tagok – felé a határellenőrzést. Elvileg tehát Ausztria még két évig ellenőrizheti határait.

Nem Ausztria az egyetlen ország, amely felfüggesztette a schengeni rendszert: 2015-ben Németország, Dánia, Svédország és Norvégia is visszaállította határainak belső ellenőrzését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ön szerint merre mutat ez a nyíl? Biztos, hogy jobbra?

Ön szerint merre mutat ez a nyíl? Biztos, hogy jobbra?

„Megvagyok rivaldafény nélkül” – Interjú Kerekes Vicával

„Megvagyok rivaldafény nélkül” – Interjú Kerekes Vicával

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"

Nem kertel a manipulált kormányvideó főszereplője: "Orbán Putyin kottájából játszik"