szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az ország lazít a veszélyeztetett állatok csontjából készült termékekre vonatkozó tilalmon.

Lazít a veszélyeztetett állatok csontjából készülő termékek tilalmán Kína: az ország kormányának közleménye szerint a jövőben „különleges körülmények között” engedélyezni fogja az ezekkel való kereskedelmet. A közlemény nem szól arról, hogy megváltoztatták volna az ide vonatkozó, 1993-ban elfogadott törvényt, viszont bejelenti, hogy a hatóságok a jövőben "felügyelni fogják" a kereskedelmet, és csak fogságban tenyésztett állatoktól lehet rinocérosztülökre és tigriscsontra szert tenni, azt is csak "orvosi kutatások vagy gyógyászat céljából".

Speciális körülmények között megerősítjük ezen termékek kereskedelmének és használatának szabályozását, és minden vonatkozó lépést engedélyeztetni kell, a kereskedelem mennyiségét pedig szigorúan ellenőrizni fogjuk

– áll a közleményben. Tigriscsontokat és orrszarvútülköt a hagyományos kínai gyógyászat használ annak ellenére, hogy nincs bizonyíték hatékonyságukról a betegségek kezelésében, és az állatok leölése pedig komoly hatással van populációjukra.

A tilalom enyhítését a kínai kormány nem indokolta, és arról sem szóltak, miként szabályozzák a tigris- és orrszarvútenyésztést, ugyanakkor felszólította a helyi hatóságokat, hogy fokozzák az orrszarvúk és a tigrisek védelmében folytatott reklámtevékenységüket az illegális kereskedelem bojkottjának érdekében.

A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szerint a tilalom enyhítését célzó kínai lépésnek világszerte pusztító következményei lehetnek, mivel lehetővé teszi, hogy az orvvadászok és az állatkereskedők a legalizált kereskedelemre hivatkozva folytathatják tevékenységüket.

Mivel igen csekély számú a tigris- és a rinocéroszpopuláció, és számtalan veszély is leselkedik rájuk, az állatok részeivel folytatott kereskedelem engedélyezésével Kína túlságosan kockázatos vállalkozásba kezd

– hangsúlyozta Margaret Kinnaird, a WWF illetékese. Kínában régóta engedélyezett a tigrisek tenyésztése farmokon, becslések szerint vadon mintegy 3890 tigris él, a kínai farmokon viszont több ezret tenyésztenek gyakran nyomorúságos körülmények között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő