szerző:
hvg.hu/MTI

Még kérdéses, hol állítják bíróság elé a tetteseket.

Szaúd-Arábia kizárja a meggyilkolt ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében a két magas rangú gyanúsított kiadatását – jelentette be vasárnap Ádel al-Dzsubeir, a szunnita királyság külügyminisztere az al-Arabíja helyi hírtelevízióban. A szaúdi diplomácia vezetője leszögezte: nem adják ki állampolgáraikat.

Egy török bíróság december 5-én adott ki elfogatóparancsot az isztambuli főügyészség kérésére a szaúdi hírszerzés vezetőjének volt helyettese, Ahmad al-Asszíri, valamint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös volt tanácsadója, Szaúd al-Kahtáni ellen. A török vádhatóság szerint erős a gyanú, hogy Asszíri és Kahtáni is a gyilkosság kitervelői között van. Az elfogatóparancs szerint a két tisztségviselőt a többi között előre kitervelt gyilkossággal vádolják.

Elemzők ugyanakkor a török intézkedést inkább csak politikai lépésként értékelték, amelynek célja a nyomásgyakorlás növelése Törökország regionális riválisával szemben, mintsem valódi kilátással bíró jogi manőverként. Az NTV török hírtelevízió emlékeztetett, hogy Törökország és Szaúd-Arábia között nincs érvényben kiadatási egyezmény.

A rijádi eljárásnak összesen 21 érintettje van, közülük 11 ellen emeltek vádat eddig, de a nyomozás még nem zárult le.

Miután Recep Tayyip Erdogan török elnök többször a gyanúsítottak törökországi felelősségre vonását sürgette, és az isztambuli főügyészség október végén az ügy 18 gyanúsítottjának kiadatását kérelmezte Szaúd-Arábiától, Dzsubeir, majd Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szaúdi főügyész leszögezte, hogy a tetteseket Rijádban fogják bíróság elé állítani.

A gyilkosság napján, október 2-án 15 szaúdi férfi érkezett két magánrepülőgéppel Isztambulba, megölték Hasogdzsit a szaúdi főkonzulátuson, minden bizonnyal feldarabolták a testét, és még aznap visszarepültek Rijádba. Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten, hanem dulakodás következményeként végeztek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még tovább drágulnak az építőanyagok

Még tovább drágulnak az építőanyagok

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU

További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak

További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak

Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvények veszélyesek

Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvények veszélyesek