szerző:
hvg.hu

Az egyház már az elfogadás után tiltakozott a jogszabály ellen, szerintük ugyanis az sérti a menekültek jogait.

Az olasz római katolikus egyház megnyitja templomait azon menekültek előtt, akik a nemrég elfogadott, Matteo Salvini nevével fémjelzett migrációs törvénycsomag miatt kerültek az utcára – közölték az olasz katolikusok. Az olasz belügyminiszter javaslatát a napokban fogadták el, a jogszabály lehetővé teszi, hogy az úgynevezett humanitárius központokból az utcákra tegyék azokat, akik nem kaptak menekültstátuszt, de kiindulási országukba sem tudnak visszatérni.

A katolikus egyház már nem sokkal a jogszabály elfogadása után tiltakozott, hangsúlyozták, a Vatikán álláspontja egyértelmű az ügyben: a menekülteket nem lehet az utcán hagyni, az emberek jogaira figyelni kell, és tiszteletben kell azokat tartani – írja a Guardian.

Caltagirone püspöke, Calogero Peri az üggyel kapcsolatban kijelentette: a püspökségnek 40 szabad ágya van, ahol menekülteket tudnak elszállásolni, már mindent előkészítettek, de ha kell, még több menekültet tudnak befogadni. Peri a Guardiannek azt mondta, beszélt más püspökökkel is, akik mind úgy döntöttek, követik a példáját.

Ez nem politikai kérdés, ez az emberek védelméről szól. Ha Olaszországban tilos kutyákat az utcára tenni, akkor miért lehet emberekkel ugyanezt megtenni?

– tette fel a kérdést a püspök.

Az Olaszországba érkező emberek 26 százaléka mostanáig szinte automatikusan azonnali humanitárius menedékjogot kapott, ami két évre szólt, és tartózkodási engedélyt, valamint szociális és egészségügyi ellátást biztosított. A törvény eltörölte ezt a gyakorlatot, és pontosan megszabja, hogy Olaszországba érkezését követően mely esetekben kérhet valaki menedékjogot humanitárius okokból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót