szerző:
hvg.hu

Egyre több jel utal arra, hogy a Kreml zsoldjában álló orosz internetes trollok is részt vettek a franciaországi sárgamellényes tüntetések résztvevőinek felhergelésében. Igaz, önmagukban nem lettek volna képesek utcára vinni több mint százezer embert.

„A francia titkosszolgálat vizsgálja, hogy Oroszország beleavatkozott-e a franciaországi tüntetésekbe. Amíg tart a vizsgálat, nem mondhatok részleteket” – nyilatkozta az RTL rádiónak Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

A politikus az után szólalt meg, hogy lapjelentések szerint egy rendszerint a Kreml álláspontját szajkózó twitterezői kör újabb kommentelési csúcsokat döntött az utóbbi napokban, és a #giletsjaunes tag alatt olyan álhíreket terjesztettek, melyek szerint egyre több rendőr támogatja a sárgamellényeseket, s egyes helyeken már fel is lázadtak az egyenruhások.

Olyan híreket is terjesztettek, melyek szerint az Európai Csendőrség is harcjárműveket küldött Párizsba, hogy az EU egyesült erővel verje le az Emmanuel Macron politikája ellen tüntető franciákat. A híresztelések alapja az volt, hogy egy olyan fénykép is bejárta a világhálót, amelyen egy Párizsba vezényelt páncélozott szállítójárművön rajta volt az EU 12 csillagos zászlaja is.

Egy amerikai közösségimédium-elemző, Bret Schafer is azt mérte, hogy hogy az oroszországi trollgyárakhoz köthető Twitter-kommentelők csúcsra járatták tevékenységüket az utóbbi napokban. „A cél az, hogy a lehető legrosszabb fényben tüntessék fel az európai liberális demokráciákat” - mondta Schafer, aki szerint a trollok tevékenysége két irányba szólt: a hergelés mellett az volt a cél, hogy a külvilág számára a valóságosnál is súlyosabb problémának tüntesse fel a franciaországi zavargásokat. Egy másik kutatóintézet arról írt, hogy legalább hatszáz, trollgyárakhoz köthető Twitter-oldal aktivizálta magát látványosan.

Emmanuel Macron francia államfő már a tavalyi elnökválasztási kampány idején is arról panaszkodott, hogy miután vetélytársainál keményebb Oroszország-politikát fogalmazott meg, az állami tulajdonban lévő médiumok álhírekkel támadták, az internetes bűnözők pedig kibertámadásokat hajtottak végre a politikust támogató stáb számítógépei ellen.

Oroszország minden alkalommal cáfolja azt, hogy beavatkozott volna Franciaország, vagy más nyugati állam belügyeibe. A legutóbbi vádakkal kapcsolatban Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin államfő szóvivője azt mondta, a Kreml rágalomnak tartja Le Drian szavait, a tüntetéseket pedig francia belügynek tartja.

Le Drian egyébként nem csak Moszkvára akadt ki, hanem Donald Trump amerikai elnökre is, aki legalább névvel vállalta azokat a Twitter-bejegyzéseket, amelyekben azt állította, a franciák a 2016-ban életbe lépett párizsi klímavédelmi egyezmény elutasítása miatt vonultak utcára. „Mi sem veszünk részt az amerikai vitákban, szeretnénk, ha mi is élhetnénk a saját életünket” – mondta a miniszter.

Bár annyi igazság volt ebben, hogy a sárgamellényesek eleinte a Macron által elrendelt környezetvédelmi üzemanyagadó miatt kezdtek tüntetni, a demonstrációknak nem volt közük a klímavédelmi megállapodáshoz. Trump viszont hangsúlyozhatta, hogy jól döntött, amikor kiléptette az USA-t az egyezményből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Háromféle figyelmeztetést adott ki a meteorológia

Háromféle figyelmeztetést adott ki a meteorológia

Videóban mond köszönetet a Terminátor stábja Andy Vajnának

Videóban mond köszönetet a Terminátor stábja Andy Vajnának

Jó hír: érkezik a kétkijelzős mobil olcsóbb változata

Jó hír: érkezik a kétkijelzős mobil olcsóbb változata