Németh András
Németh András

A strasbourgi terrortámadás után a lezárt éttermekben rekedt vendégek úgy buliztak tovább, mintha semmi sem történt volna a városban. Egy szlovák televízió magyar munkatársa a helyszínen volt, és elmesélte, mit tapasztalt.

Az összes kulturális eseményt lemondták Strasbourgban a keddi esti terrortámadás miatt, a franciaországi város utcáin géppisztolyos rendőrök járőröznek, s a közúti közlekedés fokozott ellenőrzése miatt csak nagyon lassan lehet átjutni a szomszédos Németországba. Egy szemtanú szerint furcsa volt, hogy a lezárt éttermekben rekedt vendégek úgy buliztak tovább, mintha semmi sem történt volna a városban. Ez volt az első év, amikor úgy tűnt, nem tartanak az emberek merénylettől.

"Azonnal lezárták az Európai Parlament épületét, és azt mondták, terrortámadás történt, s nem lehet kimenni a városba. Sok képviselő és asszisztens is itt rekedt, az épületben töltöttük az egész éjszakát” – mesélte lapunknak Majer Péter, a szlovák RTVS televízió tudósítója. Az első embereket hajnali háromkor engedték ki az EP-ből, ők azok voltak, akik nem a még mindig lezárt belvárosban laknak. A képviselők saját felelősségükre hagyhatták el az EP-t s rendőri kísérettel hajtottak haza. „Mi hétkor mehettünk ki, de vissza is fordultunk, akkora volt a dugó Németország felé. A Rajna fölötti hídon mindenkit megállítottak, s a rendőrök: ellenőrizték a csomagtartókat és a járművek utasait” – mondta Majer Péter.

Szerinte az idén az emberek nem tartottak támadástól. „Korábban sokkal komolyabb volt a félelem, amikor 2015-ben Párizsban támadás érte a Charlie Hebdo szerkesztőségét, majd ősszel párizsi szórakozóhelyekre támadta a terroristák, sokan tartottak attól, hogy a következő célpont Strasbourg lesz, hiszen itt van Európa egyik legnagyobb és legrégibb karácsonyi vására” – magyarázta.

A most is a városban tartózkodó újságíró szerint az iskolák kinyitottak, de nincs tanítás, a zászlók pedig félárbocra engedve lobognak. „Sok a rendőr, az EP környékén géppisztolyosok járőröznek. Akik kint voltak a városban nagyon furcsának tartották, hogy a lezárt éttermekben rekedt emberek úgy folytatták a bulizást, mintha semmi sem történt volna. Mintha szándékosan nem akarták volna tudomásul venni, hogy terrortámadás történt a városban” – mondta Majer Péter.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Venezuela közeledik az igazság pillanatához

Venezuela közeledik az igazság pillanatához

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Megvan az első ország, ahol a teljes közösségi közlekedés ingyenes lesz, egy apró kivétellel

Megvan az első ország, ahol a teljes közösségi közlekedés ingyenes lesz, egy apró kivétellel

Szexuális zaklatás miatt őrizetbe vették a volt skót miniszterelnököt

Szexuális zaklatás miatt őrizetbe vették a volt skót miniszterelnököt