szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vették Londonban Julian Assange-t, a Wikileaks kiszivárogtató oldal alapítóját, aki hét évig bujkált a brit fővárosban lévő ecuadori nagykövetségen.

Az ausztrál újságíró őrizetbevételéről szóló hírt a rendőrség is megerősítette.

Assange-t Svédországban nemi erőszak elkövetésével vádolták, s a skandináv ország kérte Nagy-Britanniától az újságíró kiadását. Bár a svédek közben felfüggesztették az eljárást, Assange attól tart, a britek kiadják őt az USA-nak. Az amerikaiak vádja szerint a Wikileaks oldalain közzétett titkos dokumentumokban lévő információk veszélyeztették az amerikai érdekeket, illetve több amerikai állampolgár életét.

Az utóbbi időben a nagyköveség és Assange viszonya megromlott. Lenin Moreno ecuadori elnök közben bejelentette, visszavonta az Assange-nak adott menedéket, mert az újságíró többször is megsértette a nemzetközi jog szabályait. Moreno hozzátette: Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adja ki Assange-t olyan országnak, amelyben halálbüntetés fenyegetné.

A Wikileaks a Twitteren azt írta, szerintük Ecuador illegálisan vonta meg az újságírótól a menedékjogot. Azt is írták, hogy Asssange nem "sétált ki a nagykövetségről", ahogy arról az első hírek szóltak, hanem a nagykövet hívta be a brit rendőröket a követségre.

Ezt az információt támasztja alá az Assange távozásáról készült videó is: úgy tűnik, az újságíró egyáltalán nem önszántából hagyta el az épületet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Moszkvába akarták csempészni az oroszok a Wikileaks-alapító Assange-t

Moszkva Oroszországba akarta menekíteni Julian Assange-t a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki évek óta Ecuador londoni nagykövetségén rejtőzve próbálja elkerülni a Svédországnak, illetve az USA-nak való kiadatást. Assange-t az utóbbi években azzal vádolták korábbi barátai, hogy feltűnően az orosz érdekek szerint dönti el, mit publikáljon a Wikileaks.

Krasznahorkai írta az év legfontosabb mondatát a görög Literature szerint

Krasznahorkai írta az év legfontosabb mondatát a görög Literature szerint

A feltételekhez kötött szeretet tragédiája – interjú a Golden Globe-esélyes magyar film rendezőjével

A feltételekhez kötött szeretet tragédiája – interjú a Golden Globe-esélyes magyar film rendezőjével

Haláleset, nemzetközi körözés: lassan filmbe illő a Wirecard-botrány

Haláleset, nemzetközi körözés: lassan filmbe illő a Wirecard-botrány