szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú vizsgálatot ígért a főügyész, a tanúk kihallgatását már elkezdték.

Nem szándékosan előidézett tűzesetként vizsgálják a nyomozók a Notre-Dame tegnap esti katasztrófáját. A Le Monde tudósítása szerint Rémy Heitz, Párizs főügyésze arról beszélt: már megkezdték a tanúk meghallgatását.

A tűzoltók hétfőn 18:20-kor kaptak egy riasztást, de ekkor még nem volt semmi komoly baj. Ez után 18:43-kor érkezett egy második riasztás, akkor kezdett el égni a tetőszerkezet, amely végül teljesen megsemmisült a 850 éves épület huszártornyával együtt.

A vizsgálat hosszú és komplex lesz – mondta a főügyész, aki egy 50 főből álló szakértői csoportot bízott meg a történtek elemzésével.

©

A Notre-Dame épületén a közelmúltban kezdtek átfogó felújítást végezni, ennek keretében körbeállványozták a tetőt.

Az állványzatot készítő cég képviselője, Julien Le Bras újságíróknak azt mondta, egyetlen munkása sem dolgozott már a Notre-Dame-on, amikor a tűz kiütött. "A legmélyebb sajnálattal nyilatkozom. A rendőrségi vizsgálat már tart, a munkásaink pedig kivétel nélkül minden kérdésükre válaszolni fognak, hogy fényt derítsenek e dráma okaira" – jelentette ki, hozzátéve: valamennyi biztonsági és tűzvédelmi előírást betartották.

A székesegyházban pusztító tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!