szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Notre-Dame két harangtornyát kellett megvédeni bármi áron, különben még súlyosabb lett volna a katasztrófa. Az épület nagy részét és sok műkincset is sikerrel védtek meg a tűzoltók.

Óriásit mentettek Párizs tűzoltói: ugyan a Notre-Dame tetőszerkezetének kétharmada leégett a tegnap este kitört tűzben, az épület túlélte a katasztrófát. Sőt, a műkincsek és a vallási kegytárgyak jelentős részét is ki tudták menteni.

Párizs tűzoltóságának szóvivője részletesen mesélt arról, hogyan élték meg ők a mentést. A Le Monde tudósítása szerint Gabriel Plus alezredes azt mondta:

Az idő ellenünk játszott, a szél ellenünk játszott, és vissza kellett foglalnunk a tetőt. A prioritás adott volt: megmenteni a két harangtornyot, és megmentettük őket.

Az egyértelmű volt az első perctől kezdve, hogy a tetőszerkezetnek az a része, ahol a tűz kitört, menthetetlen – emlékezett vissza. Innentől kezdve a feladat világos volt: védeni kellett a két harangtornyot, és minden értéket kimenteni. A legtöbbször a tűzoltók fő feladata az, hogy az embereket védjék, most azonban hamar látszott, hogy emberélet nincs veszélyben, ellenben az épület rendkívül fontos – mondta.

A székesegyházban pusztító tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!