szerző:
Tetszett a cikk?

Az osztrák alkancellár Budapestre hozta egyik pártbelijét, a kemény beszólásairól is hírhedt Harald Vilimskyt.

Az Orbán Viktorral Budapesten találkozó osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache kíséretében ott van a szélsőjobboldali szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője, Harald Vilimsky is. Az 53 éves politikus 2014 óta képviseli pártját – amelynek főtitkára is – Brüsszelben, előtte az osztrák parlamentben volt képviselő, azt megelőzően pedig a bécsi parlament felsőházában ült.

Amikor 2017-ben az osztrák kormánykoalíció alakult, az osztrák államfő, Alexander Van der Bellen kategorikusan visszautasította, hogy bármilyen miniszteri tisztségre kinevezze a pártja keményvonalasának mondott, nyers szókimondásairól ismert Vilimskyt. Megszidta a politikust, amikor az „tökrészegnek” minősítette a valóban egyensúly problémákkal küszködő uniós bizottsági elnököt, Jean-Claude Junckert.

Harald Vilimsky és Marine Le Pen
©

A francia szélsőjobboldali LePen párttal különösen jó viszonyt ápoló Vilimsky pár hete az osztrák televízióban belefojtotta a szót a riporterbe, aki egy patkányozó, migránsellenes versikét tett szóvá egy FPÖ-s alpolgármester tollából. Vilimsky magából kikelve követelte, hogy a riportert küldjék kényszerszabadságra vagy távolítsák el az ORF-től. Az FPÖ uniós kampánynyitó rendezvényén Bécsben Vilimsky térdig érő bőrnadrágban lépett fel, követelte, hogy Brüsszel adjon vissza jogokat a tagországokat.

A koalíciós partner kereszténydemokrata párt uniós jelöltje, Karoline Edtstadler retró politikusnak nevezte Vilimskyt, aki árt az EU-nak, s inkább a múltat sírja vissza. Az ellenzék viszont túl szoros orosz kapcsolataiért támadja az ütésállónak mondható politikust.

A nyersességét, durva beszólásait büszkén vállaló politikus, aki irodájában olyan képet tart, amelyen egy Bruce Willis-fotóra montírozták az ő arcképét, közeli ismerői szerint a kemény hang mögött mérsékeltebben unióellenes, mint korábban volt, elvégre mégiscsak kormányon van az FPÖ, s az uniós választások után is ott lesz. Hárított akkor is, amikor az általa favorizált, európai szélsőségesekből álló frakcióról kiderült, hogy 234 üveg pezsgőt gurított le a torkán az adófizetők pénzéből. „A franciák voltak, nekik olyan a pezsgő, mint nekünk osztrákoknak a Grüner Veltliner" – mondta szelíd mosollyal az ismert fehérborra utalva.

Orbán és Strache hétfő délután 15 órára tervezett sajtótájékoztatójáról a hvg.hu is tudósít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Motorossal ütközött egy autó a XVIII. kerületben

Motorossal ütközött egy autó a XVIII. kerületben

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is