szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már több mint két hete a tengeren vesztegel a Sea-Watch, 43 menekülttel a fedélzetén.

Közeledik Lampedusa partjaihoz a Sea-Watch 3 civil hajó, 43 migránssal a fedélzetén, annak ellenére, hogy az olasz kormánytól nem kapott engedélyt a kikötésre. A hajó 15 napja a nyílt tengeren áll.

A Sea-Watch 3 szerdán olasz vizekre lépett, és elindult Lampedusa szigete felé. Az olasz parti őrség és pénzügyőrség felszólításának sem engedelmeskedett, hogy forduljon vissza. A kormányoktól független szervezet hajója végül Lampedusától fél mérföldre állt meg.

Elvágták az útjukat

Az éjszaka folyamán a pénzügyőrség emberei a Sea-Watch 3 fedélzetére léptek, azonosították a kapitányt, Carola Racketét és a legénység tagjait. A hajó csütörtök délután nagyon lassan, de fokozatosan közeledett Lampedusa partjaihoz. A hajó orrát a sziget irányába fordították. A hajó többször megállt, majd újraindult a sziget felé. A Sea-Watch 3 és a part között az olasz pénzügyőrség két hajója áll.

A civil szervezet bejelentette, hogy a szicíliai Agrigento ügyészségéhez fordult az olasz kormány "büntetőjogot sértő magatartása" miatt.

Conte: Szándékos kényszerhelyzetet teremtett a kapitány

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök "elfogadhatatlannak és súlyosnak" nevezte a Sea-Watch 3 kapitánya viselkedését, aki "szándékos kényszerhelyzetet" teremtett azzal, hogy 15 napon át a nyílt tengeren tartott embereket. A római kormányfő hozzátette, hogy a Japánban zajló G20-as csúcstalálkozó keretében holland kollegájával egyeztet a holland felségjelzésű hajóról.

Salvini: Drogot vesznek a migránsok pénzéből

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy véleménye szerint nem menekültekről, hanem "szervezett utakról" van szó. Salvini hozzátette, a jogszabályok értelmében a kikötéshez engedély szükséges, "nem lehet akárkit Olaszországba hozni, az országok törvényeit komolyan kell venni". Az olasz miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a Sea-Watch hajóján tartózkodó férfiak és nők fejenként 3 ezer dollárt fizettek, hogy elhagyhassák hazájukat. Kijelentette, reméli, lesz olyan bíró, aki kimondja, hogy ezen a hajón "illegális személyek" vannak, elsők között maga a Sea-Watch 3 kapitánya.

Nem engedek azoknak, akik az embercsempészeket segítik, akik a migránsok pénzéből fegyvert és drogot vásárolnak

– mondta Matteo Salvini. Hozzátette, örülni fog, ha az olasz hatóságok lefoglalják a civil hajót, és őrizetbe veszik a legénység tagjait.

"Piszkos játék"

Matteo Salvini kijelentette, addig senki sem száll partra Olaszországban a Sea-Watch hajójáról, amíg Olaszország nem kap garanciát arra, hogy a migránsokat azonnal átveszi Amszterdam, Berlin és Brüsszel. A Sea-Watch ugyanis németországi civil szervezet, hajója holland felségjelzésű. Korábban az olasz belügyminiszter Hollandia és Németország fellépését sürgette a migránsok befogadására, erre azonban Róma nem kapott választ. Matteo Salvini úgy nyilatkozott, hogy a hajó kapitánya "piszkos politikai játékot" űz a migránsok bőrén, az ő kiszolgáltatott helyzetükkel akarja kényszeríteni Olaszországot a befogadásukra, "semmibe véve a nemzetközi és az olasz törvényeket".

Azonnal partra kell vinni a menekülteket

Carola Rackete kapitány szintén közösségi oldalán közölt videóban üzente, hogy nem provokációról van szó, hanem szükséghelyzetről: két hét után úgy döntött, hogy a hajó utasai nem maradhatnak tovább a nyílt tengeren, azonnal partra kell vinnie őket. A kapitány pénteken egyenes videoközvetítésben sajtótájékoztatót tart az olaszországi külföldi újságíróknak.

Az olasz pénzügyőrség nyilvánosságra hozta a Sea-Watch 3 hajóval rögzített beszélgetést, amelyben az olasz hatóságok a hajón tartózkodó migránsok azonosítását kérték. A kapitány azt válaszolta, az ő feladatának a mentés, nem az emberek azonosítása számít.

Ha kiköt, lefoglalják

A Sea-Watch 3 június 12-én vette fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben a migránscsoportot. A hajó azonnal elindult Olaszország irányába, de nem kapott engedélyt arra, hogy beússzon az olasz vizekre. Az olasz hatóságok tíz embert partra engedtek. A behajtási tilalmat a hajó szerdán megszegte. Ha a Sea-Watch 3 kiköt Lampedusán, az olasz hatóságok lefoglalják a hajót. Az új olasz migrációs jogszabályok értelmében a hajóra pénzbírságot is kivethetnek.

A Sea-Watch kálváriájáról itt olvashat többet: >>>

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Visszamenőleg ígér ingyenparkolást Zuglóban a fideszes jelölt

Visszamenőleg ígér ingyenparkolást Zuglóban a fideszes jelölt

Rózsadombi irodaházba költöznek a kormány plakátkampányait készítő cégek

Rózsadombi irodaházba költöznek a kormány plakátkampányait készítő cégek

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Halálos gázolás miatt állnak a vonatok a Balaton déli partján

Halálos gázolás miatt állnak a vonatok a Balaton déli partján

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót