szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már több mint két hete a tengeren vesztegel a Sea-Watch, 43 menekülttel a fedélzetén.

Közeledik Lampedusa partjaihoz a Sea-Watch 3 civil hajó, 43 migránssal a fedélzetén, annak ellenére, hogy az olasz kormánytól nem kapott engedélyt a kikötésre. A hajó 15 napja a nyílt tengeren áll.

A Sea-Watch 3 szerdán olasz vizekre lépett, és elindult Lampedusa szigete felé. Az olasz parti őrség és pénzügyőrség felszólításának sem engedelmeskedett, hogy forduljon vissza. A kormányoktól független szervezet hajója végül Lampedusától fél mérföldre állt meg.

Elvágták az útjukat

Az éjszaka folyamán a pénzügyőrség emberei a Sea-Watch 3 fedélzetére léptek, azonosították a kapitányt, Carola Racketét és a legénység tagjait. A hajó csütörtök délután nagyon lassan, de fokozatosan közeledett Lampedusa partjaihoz. A hajó orrát a sziget irányába fordították. A hajó többször megállt, majd újraindult a sziget felé. A Sea-Watch 3 és a part között az olasz pénzügyőrség két hajója áll.

A civil szervezet bejelentette, hogy a szicíliai Agrigento ügyészségéhez fordult az olasz kormány "büntetőjogot sértő magatartása" miatt.

Conte: Szándékos kényszerhelyzetet teremtett a kapitány

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök "elfogadhatatlannak és súlyosnak" nevezte a Sea-Watch 3 kapitánya viselkedését, aki "szándékos kényszerhelyzetet" teremtett azzal, hogy 15 napon át a nyílt tengeren tartott embereket. A római kormányfő hozzátette, hogy a Japánban zajló G20-as csúcstalálkozó keretében holland kollegájával egyeztet a holland felségjelzésű hajóról.

Salvini: Drogot vesznek a migránsok pénzéből

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy véleménye szerint nem menekültekről, hanem "szervezett utakról" van szó. Salvini hozzátette, a jogszabályok értelmében a kikötéshez engedély szükséges, "nem lehet akárkit Olaszországba hozni, az országok törvényeit komolyan kell venni". Az olasz miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a Sea-Watch hajóján tartózkodó férfiak és nők fejenként 3 ezer dollárt fizettek, hogy elhagyhassák hazájukat. Kijelentette, reméli, lesz olyan bíró, aki kimondja, hogy ezen a hajón "illegális személyek" vannak, elsők között maga a Sea-Watch 3 kapitánya.

Nem engedek azoknak, akik az embercsempészeket segítik, akik a migránsok pénzéből fegyvert és drogot vásárolnak

– mondta Matteo Salvini. Hozzátette, örülni fog, ha az olasz hatóságok lefoglalják a civil hajót, és őrizetbe veszik a legénység tagjait.

"Piszkos játék"

Matteo Salvini kijelentette, addig senki sem száll partra Olaszországban a Sea-Watch hajójáról, amíg Olaszország nem kap garanciát arra, hogy a migránsokat azonnal átveszi Amszterdam, Berlin és Brüsszel. A Sea-Watch ugyanis németországi civil szervezet, hajója holland felségjelzésű. Korábban az olasz belügyminiszter Hollandia és Németország fellépését sürgette a migránsok befogadására, erre azonban Róma nem kapott választ. Matteo Salvini úgy nyilatkozott, hogy a hajó kapitánya "piszkos politikai játékot" űz a migránsok bőrén, az ő kiszolgáltatott helyzetükkel akarja kényszeríteni Olaszországot a befogadásukra, "semmibe véve a nemzetközi és az olasz törvényeket".

Azonnal partra kell vinni a menekülteket

Carola Rackete kapitány szintén közösségi oldalán közölt videóban üzente, hogy nem provokációról van szó, hanem szükséghelyzetről: két hét után úgy döntött, hogy a hajó utasai nem maradhatnak tovább a nyílt tengeren, azonnal partra kell vinnie őket. A kapitány pénteken egyenes videoközvetítésben sajtótájékoztatót tart az olaszországi külföldi újságíróknak.

Az olasz pénzügyőrség nyilvánosságra hozta a Sea-Watch 3 hajóval rögzített beszélgetést, amelyben az olasz hatóságok a hajón tartózkodó migránsok azonosítását kérték. A kapitány azt válaszolta, az ő feladatának a mentés, nem az emberek azonosítása számít.

Ha kiköt, lefoglalják

A Sea-Watch 3 június 12-én vette fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben a migránscsoportot. A hajó azonnal elindult Olaszország irányába, de nem kapott engedélyt arra, hogy beússzon az olasz vizekre. Az olasz hatóságok tíz embert partra engedtek. A behajtási tilalmat a hajó szerdán megszegte. Ha a Sea-Watch 3 kiköt Lampedusán, az olasz hatóságok lefoglalják a hajót. Az új olasz migrációs jogszabályok értelmében a hajóra pénzbírságot is kivethetnek.

A Sea-Watch kálváriájáról itt olvashat többet: >>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen

Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen

"Jobb járványban meghalni, mint éhen halni" - tüntetések törtek ki Olaszországban a szigorítások miatt

"Jobb járványban meghalni, mint éhen halni" - tüntetések törtek ki Olaszországban a szigorítások miatt

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon