szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb fordulatot vett a hetek tartó grúz-orosz vita, miután az ellenzéki pártokat támogató Rusztavi2 tévéadó műsorvezetője élő adásban szidalmazta durván Vlagyimir Putyin orosz elnököt és családját. A tiráda a grúzoknak sem tetszett, az adón hat órán át nem volt műsor.

Büdös megszállótól kezdve mindennek, még rozmár nemiszervnek is – nem pontosan ezekkel a szavakkal – nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt a grúz Rusztavi2 tévéállomás fenegyereke Giorgi Gabunia. A szemmel láthatóan túlpörgött műsorvezető Putyin után megemlítette az orosz államfő anyját, majd apját is, s közölte, bízik abban, hogy valamikor a politikus sírján végezheti el nagy dolgát.

A műsorvezető egy nappal az előtt esett neki Putyinnak, hogy életbe lépett az Oroszország és Grúzia közötti polgári légiforgalmat felfüggesztő orosz döntés. A repülési tilalom és az orosz turisták elmaradása becslések szerint évente 300 millió dolláros kárt okozhat a kaukázusi országnak

Putyin azt követően rendelte el a tilalmat, s szólította fel az utazási irodákat a grúziai ajánlatok levételére, hogy Tbilisziben több tízezren vonultak a parlament épülete elé, amikor a moszkvai parlament egyik tagja oroszul mondott beszédet, a parlamentben szidalmazták az orosz politikust, akit végül ki kellett menekíteni a városból. A grúzoknak azért fájt az orosz törvényhozó felszólalása, mert még emlékeznek arra, hogy 2008-ban Dél-Oszétia és Abházia az orosz hadsereg közbeavatkozásának köszönhetően szakadhatott el Grúziától.

Amint Gabunia befejezte a szitkozódást, ki is tört a balhé. Több száz tüntető vonult a Rusztavui2 székháza elé, Mamuka Bahtadze miniszterelnök azt mondta, a műsorvezető olyan provokatőr, aki gusztustalan tettével megpróbálta destabilizálni saját hazáját. Moszkvában is hasonlóan értékelték Gabunia szavait, a külügyminisztérium szerint egy szélsőséges provokatőr akarta aláásni az orosz-grúz kapcsolatokat.

Közben a tbiliszi parlamenti incidens napja óta az ellenzék minden este tüntet, s követeli a belügyminiszter, valamint a titkosszolgálat vezetőjének a lemondását: a hatóságok ugyanis durván, gumilövedékekkel és könnygázzal zavarták szét a tüntetőket, s a rendőrattakban több mint kétszáz ember sebesült meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Gerillataktikára váltanak a grúziai tüntetők

Két hete minden este a parlament elé vonulnak azok a grúz tüntetők, akik továbbra is Georgi Gaharia belügyminiszter lemondását követelik. Az ellenzékiek most taktikát váltanak, s gerillaakciókat hajtanak végre. A tüntetések az után kezdődtek, hogy egy orosz parlamenti képviselő oroszul szólalt fel a grúz parlamentben, a rendőrség pedig meglehetősen durván, gumilövedékekkel és könnygázzal zavarta szét az épületet ostromló tüntetőket.

hvg.hu Világ

Putyin visszavágott Grúziának – leállított repülők, idegenforgalom

Vlagyimir Putyin rendeletben függesztette fel azon repülőgépjáratok indítását, amelyekkel orosz állampolgárokat szállítanak Grúziába. Az orosz államfő arra válaszolt, hogy Grúziában csütörtökön erőszakon tüntetéseken tiltakoztak amiatt, hogy egy orosz parlamenti képviselő oroszul szólalt fel a tbiliszi parlamentben, és egyben beülhetett a parlamenti elnök székébe is.

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban