szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök nem hogy bocsánatot nem kért tőlük, még rá is tett egy lapáttal.

Ahogy megírtuk, Donald Trump vasárnap a Twitteren ment neki több demokrata képviselőnőnek. Azt írta, a "progresszív" demokrata politikusok, akik "eredetileg olyan országokból származnak, amelyek kormánya teljesen és totálisan katasztrófa, a legrosszabb, legkorruptabb és alkalmatlan bárhol a világon", meg akarják mondani az Egyesült Államok népének, hogyan kell a kormányukat igazgatni. "Miért nem mennek vissza, és segítenek megjavítani ezeket a teljesen rossz és bűnnel fertőzött helyeket, ahonnan jöttek. Aztán jöjjenek vissza, és mutassák meg nekünk, hogy csinálták!"

Trump nem nevezte meg a politikusokat, de tweetjeiből egyértelművé vált, kikre gondol. Hárman közülük – Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib és Ayanna Pressley – az Egyesült Államokban született és ott nevelkedett, a negyedik, Ilhan Omar pedig 12 évesen menekültként érkezett az országba.

Trump felszólította a színes bőrű képviselőnőket, hogy hagyják el az Egyesült Államokat

Egyre több fiatal nő vállal aktív politikai szerepet Amerikától Európán át Afrikáig. Vajon ők a kivételek, akik majd csak erősítik azt a magyar közéletben is jól ismert sztereotípiát, hogy a politika a férfiak terepe, vagy egy társadalmi változás képviselői? Egyáltalán kik ezek a nők, és milyen kihívásokkal kell szembenézniük?

Kirohanását széles körben rasszizmusnak és xenofóbiának minősítették, ő azonban már hétfő reggel újabb tweeteket tett közzé, amelyekben azt követelte a négy politikustól, hogy kérjenek tőle bocsánatot.

Hétfőn egy fehér házi eseményen is beszélt a tweetjeiről, amelyeket – mint mondta – néhányan megosztónak tartanak, de sokan szeretnek. "Ha valaki nem boldog az Egyesült Államokban, ha folyton panaszkodik, akkor egyszerűen elmehet. Elmehet most azonnal. Jöjjön vissza, ha akar, vagy ne jöjjön vissza, az is rendben van. De ha nem boldog itt, elmehet."

Arról is beszélt Trump - aki továbbra sem említette a képviselőnők nevét, de a kontextusból kikövetkeztethető volt, kikre gondol –, hogy szerinte ezek a politikusok "gyűlölik az országunkat".

"Tőlem, ha gyűlölik az országunkat, ha nem boldogok itt, elmehetnek. Elmehetnek most. Nem tudom, kinek fognak hiányozni" – magyarázta.

Amikor felvetették az elnöknek, hogy sokan megnyilatkozásai miatt rasszistának, idegengyűlölőnek tartják, úgy válaszolt: "Nem érdekel, mert sokan egyetértenek velem."

(BBC, Sky News)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Trump most valóban túl messzire ment?

Áll a bál Nagy-Britannia és az USA között előbbi nagykövete miatt, akit Trump "nagyon buta embernek" titulált. Ezzel azonban komoly kárt okozott a brit-amerikai kapcsolatokban is, márpedig az angolok a legrégebbi szövetségesnek számítanak.

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen