szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A médiumok azt szeretnék, hogy informátoraik mentességet kapjanak a nemzetbiztonsági törvény alól.

Feketével kisatírozott sorokkal és egy vörös, „Titkos” feliratú pecséttel a címlapján jelent meg ma több ausztrál újság is, hogy így tiltakozzon a nemzetbiztonsági törvény ellen, amely szigorúbban bünteti a kémkedést, a médiumok pedig azért lobbiznak, hogy az újságírók informátorai mentességet kapjanak - írja a BBC.

A jogszabályt még tavaly fogadták el, de a tiltakozás közvetlenebb előzménye az, hogy a rendőrség idén júniusban átkutatta az ABC épületét és a The News Corp Australia újságíróinak lakását, miután három olyan cikk is megjelent a sajtóban, amelyben az újságírók a szivárogtatók információira támaszkodtak. Júniusban vizsgálódtak a 2017-es, úgynevezett „Afgán fájlok” néven folyó nyomozási sorozattal kapcsolatban, amely az ausztrál különleges erők Afganisztánban elkövetett visszaéléseiről szólt, és amelyről információkat osztott meg az ABC. Egy másik ügyben a News Corp Australia újságírójánál jártak, aki a kormányügynökök kémkedéséről írt. Az ausztrál kormány vasárnap egyébként bejelentette, hogy eljárás indulhat az újságírók ellen.

A mostani tiltakozó akcióban a két legnagyobb médiavállalat, a The News Corp Australia és a The Nine lapjai vettek részt, de több televíziós és rádiós csatorna, valamint online médium is támogatta az egyébként a Right to know nevű szervezet által életre hívott kezdeményezést.

Az újságírók szerint a nemzetbiztonsági törvény elfojtja a sajtószabadságot, a kormány viszont tagadja, hogy korlátozná a médiát, álláspontjuk szerint azonban senki sem állhat a törvény felett.

A SkyNews azt írja, nem csak a tavaly elfogadott törvény a baj. A 2011. szeptember 11-ei terrortámadás óta több mint hetven terrorizmusellenes és biztonsági jogszabályt hoztak, amelyek a sajtómunkások szerint tönkretették a sajtószabadságot.

Michael Miller, a News Corp Australia ügyvezető elnöke tweetelt egy képet az akcióról, és azt kérdezte, „Mit próbálnak elrejteni előlem?”.

Az ABC ügyvezető igazgatója, David Anderson pedig azt mondta, hogy fennáll a veszélye annak, hogy „Ausztrália a világ legtitkosabb demokráciájává váljon”. Lisa Davies, a Sydney Morning Herald újságírója posztjában hangsúlyozta, hogy nem az újságírókért, hanem a demokrációért zajlik a kampány. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

A rezsicsökkentés miatt nem érezhetjük meg, máshol mekkorát zuhannak az energiaárak

A rezsicsökkentés miatt nem érezhetjük meg, máshol mekkorát zuhannak az energiaárak

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből