szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Része volt Orbán Viktornak is abban, hogy Donald Trump még a korábbinál is rosszabb véleményt formált Ukrajnáról – írja a The New York Times és a Washington Post.

Megerősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott beszélgetése az amerikai elnököt az Ukrajnáról alkotott rossz véleményéről – olvasható az NYT cikkében. A lap szerint Donald Trump éppen abban az időszakban – május 13-án – találkozott Orbán Viktorral, amikor személyes ügyvédje, Rudolph Giuliani nyomást helyezett az új kijevi kormányra, hogy segítsenek terhelő információkat gyűjteni az elnök demokrata ellenfeleire, különös tekintettel Joe Biden fiára.

A lap az Orbán-találkozón elhangzottakról informált forrásokra hivatkozva azt írja,

a magyar kormányfő Vlagyimir Putyinéhoz hasonló nézeteket hangoztatott, nyíltan azzal vádolta Ukrajnát, hogy elnyomja az ott élő magyar kisebbséget, kormánya korábban „félfasisztának” nevezte az országot és fontos találkozóit próbálta akadályozni az EU-val és a NATO-val.

Tíz nappal az Orbánnal folytatott megbeszélése után, május 23-án Trump több magas beosztású tanácsadójával is beszélt, akik ott voltak az új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij beiktatásán. Köztük volt Rick Perry energiaügyi miniszter, Kurd Volker ukrajnai különleges megbízott és Gordon Sondland EU-nagykövet. Az NYT szerint mindannyian arról beszéltek az elnöknek, hogy Zelenszkij reformer, aki megérdemli az Egyesült Államok támogatását. Trump azonban jelezte, hogy kételkedik ebben, és azt hajtogatta, hogy az ukránok „szörnyű emberek”, akik megpróbálták aláaknázni a 2016-os választási kampányát.

Az Orbán-látogatásról a lap információi szerint George Kent helyettes külügyi államtitkár beszélt egy zárt ajtók mögött tartott meghallgatáson, amelyet az elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment) keretében tartottak. Kent azt mondta, egy másik kormányzati tisztségviselő beszélt neki arról:

ahhoz, hogy Trumpnak erősen negatív véleménye alakuljon ki Ukrajnáról, a magyar miniszterelnök látogatása mellett egy május 3-án közte és Putyin között lezajlott telefonbeszélgetés, valamint Giuliani befolyása is hozzájárult.

Az amerikai elnök ezután hívta fel Zelenszkijt, hogy bizonyítékokat csikarjon ki tőle Biden fiáról. Emiatt indult meg később a demokraták kezdeményezésére az impeachment eljárás Trump ellen.

A lap szerint Orbán meghívását a washingtoni Fehér Házba több magas rangú kormánytisztviselő ellenezte, így John Bolton akkori nemzetbiztonsági tanácsadó és Fiona Hill korábbi nemzetbiztonsági szakértő. Támogatta viszont a Fehér Ház kabinetfőnöke, Mick Mulvaney, aki még a kongresszusban eltöltött évei alatt lett a magyar kormányfő tisztelője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Az oroszok érdeke is az ukrán-magyar konfliktus

2014-ben már kitörhetett volna az ukrán-magyar konfliktus, de akkor Ukrajna épp a háborúval volt elfoglalva. A két ország közti rossz viszonyban nem segít az információhiány, mondja egy ukrán elemző a HVG-ben.

Helena Dalli: A járvány utáni helyreállításban is kiemelt szerepet szán az EU a fogyatékkal élők segítésének

Helena Dalli: A járvány utáni helyreállításban is kiemelt szerepet szán az EU a fogyatékkal élők segítésének

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát