szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai milliárdos eddig 59 millió dollárt költött a kampányára.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

A demokratapárti elnökjelölt-aspiránsok állandóan azzal vádolják a szintén demokrata Michael Bloomberget, hogy csak a pénzével akar bejutni a Fehér Házba. Az amerikai milliárdos a CBS televíziónak adott interjújában a riporter erre vonatkozó kérdésére az üzletember azt mondta, ez nem áll szándékában, ahogy fogalmazott: "pontosan ugyanazt" teszi, mint mások, csak a saját pénzéből.

A riporter emlékeztette őt Elizabeth Warren massachusettsi szenátor kijelentésére, miszerint nincs szükség több milliárdosra a politikában, és felidézte Bernie Sanders vermonti szenátort is, aki azt hangoztatta, hogy milliárdosként a földkerekség legbutább személye is elnök lehet a Fehér Házban, ha megfizeti az árat. Bloomberg szerint a többi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns mások pénzéből kampányol, és "ezek azután elvárnak tőlük valamit cserében". Ő viszont nem akarja, hogy "megvásárolják" őt.

Arra a felvetésre, hogy hosszas tétovázás és cáfolatok sora után miért döntött mégis úgy, hogy versenybe száll, a korábbi New York-i polgármester elmondta: végignézett a jelöltségért küzdő politikusok során, és arra gondolt, hogy Donald Trump elnök "mindegyiküket megeszi vacsorára". Az üzletember egyébként már korábban is kifejtette, hogy egyik demokrata jelöltet sem tartja alkalmasnak arra, hogy legyőzze Donald Trumpot a 2020-as elnökválasztáson.

Bloomberg évekkel ezelőtt demokrata volt, aztán republikánus színekben indult New York polgármesteri székéért, majd független lett. Vajon melyik párttal azonosítja magát igazán? – kérdezte tőle a CBS televízió műsorvezetője. A demokraták elnökjelöltségéért küzdő üzletember azt válaszolta: "lényegében egyik párthoz sem tartozom".

A tulajdonában lévő Bloomberg hírügynökség információi szerint Michael Bloomberg eddig 59 millió dollárt költött kampánya reklámjaira. Vagyona, a Forbes magazin adatai szerint 52 milliárd dollár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!