szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kreml-szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint nem kizárt, hogy módosítsák az ukrajnai konfliktus lezárását célzó 2015-ös minszki béketervet.

Ehhez azonban Kijevnek először szakértőkkel és a szakadárok képviselőivel is egyeztetnie kell - magyarázta egy tévéshow-ban vasárnap Peszkov. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban jelezte, hogy szeretne változtatni a béketerven, amely sok tekintetben nem egyezik álláspontjával, és amelyet ilyen formában sohasem írt volna alá. A dokumentumot Zelenszkij elődje, Petro Porosenko szignálta.

A minszki egyezmény előírja, hogy regionális választásokat követően fokozatosan újra kormánykézbe kerülnének a jelenleg a szakadárok ellenőrzése alatt álló területek az orosz-ukrán határ mentén. Emellett rögzíti, hogy a szóban forgó régióknak különleges státust kell biztosítani az alkotmányban. A kijevi kormány különösen ez utóbbival nem ért egyet.

Donyeck és Luhanszk egyes részeit 2014 áprilisa óta a szakadárok felügyelik. Az ENSZ becslései szerint eddig mintegy 13 ezren vesztették életüket az ukrajnai konfliktusban.

Zelenszkij egy hete tárgyalt Ukrajna sorsáról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Párizsban. A felek között Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő közvetített. Putyin és Zelenszkij 15 percig beszélt egymással négyszemközt is.

Peszkov eredményként értékelte, hogy a felek párbeszédet kezdeményeztek, ugyanakkor aláhúzta, hogy sok kérdésben még nagyon távol állnak egymástól az álláspontok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ismét odaszóltak a NATO-nak az oroszok

A NATO Kijevnek nyújtott támogatása destabilizáló és provokatív hatással van az ukrajnai helyzetre - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtöki kijevi látogatását és a NATO-Ukrajna bizottság ülését kommentálva

Meggyilkolták Irán egyik vezető atomtudósát

Meggyilkolták Irán egyik vezető atomtudósát

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról