szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ankara bezárja az USA és a NATO számára stratégiai fontosságú két törökországi támaszpontot, ha Washington szankciókkal bünteti az orosz légvédelmi rakétarendszert vásárló Törökországot – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török államfő.

„Ha szükségessé válik, bezárjuk Incirliket és Küreciket. Ha beváltják a szankciós fenyegetéseket, mi a viszonosság elve alapján fogunk válaszolni” – ígérte a politikus a DW német hírportál beszámolója szerint. A Törökország déli részén lévő Incirlik légitámaszpont fontos szerepet játszott az USA közel-keleti és afganisztáni katonai misszióiban, s a létesítmény területén 50 amerikai atombombát is tárolnak.

A Kürecik-bázison pedig a NATO egyik fontos radarállomása: a rendszerrel nagy távolságban, és nagy magasságban lévő célpontok is észlelhetőek. A Kürecik radart 2012-ben állították rendszerbe.

Erdogan azt követően vetette fel a támaszpontok bezárásának a lehetőségét, hogy az amerikai törvényhozásban demokrata és republikánus törvényhozók is azt sürgetik, hogy az USA léptessen életbe büntetőintézkedéseket Törökország ellen, amely egy többmilliárd dolláros üzlet részeként Sz-400-as típusú légvédelmi rakétarendszert vásárolt Oroszországtól. Az USA első lépésként már kizárta Törökországot a korszerű amerikai harci gép, az F-35-ös vásárlói közül.

Az USA és Törökország kapcsolatát tovább rontja, hogy az amerikai törvényhozás mindkét háza népirtásként ismerte el az 1915-ös törökországi örményellenes pogromot. Donald Trump elnök még nem írta alá a törvényhozási dokumentumot.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Törökország nem mond le az orosz légvédelmi rakétarendszerről

Ankara semmilyen körülmények között nem fog visszakozni az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek megvásárlásától, mert az országnak életbe vágóan fontos, hogy hatékonyan meg tudja védeni légterét – jelentette ki Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter.

Németh András hvg360

Nem mindenki kíván hosszú életet a NATO születésnapján

Hetvenéves történelme során talán még sohasem feszítette annyi belső ellentét a NATO-t, mint most. Emmanuel Macron francia elnök egyenesen agyhalottnak minősítette a szervezetet. Közben az is egyértelmű, hogy Európa katonailag még képtelen lenne megvédeni magát.