szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzék és az Európai Bizottság is kritizálta az új törvényt.

Heves viták után a lengyel szejm péntek este megszavazta a bíróságokról szóló törvények módosítását.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által múlt héten előterjesztett változások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik "a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyezhetetlen közéleti tevékenységet" folytatnak. Megváltoztatják a legfelsőbb bírósági elnök megválasztási eljárását is.

A több mint húsz törvénymódosítást tartalmazó tervezet mellett a 460 fős szejmben a PiS 233 jelenlévő képviselője szavazott, 205 ellenzéki képviselő ellenezte ezt. A szélsőjobboldali és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) 10 jelenlévő tagja tartózkodott a szavazástól.

Ellenzéki képviselők szerint a változások alkotmányellenesek, nem felelnek meg az uniós jognak, céljuk pedig az, hogy a bíróságok "függővé váljanak a jelenlegi politikai hatalomtól". Korábban például több lengyelországi városban is tüntetéseket szerveztek, jogászok, művészek, ellenzéki politikusok és polgári aktivisták csoportjai tiltakoztak a lengyel igazságügyi reform ellen.

Az előterjesztők szerint viszont a módosítások megakadályozzák, hogy a lengyel igazságügy "anarchikussá váljon" azáltal, hogy egyes bírák kétségbe vonják az államfő által kinevezett bírák státuszát. Az új előírásokkal a PiS arra reagált, hogy december elején a lengyel legfelsőbb bíróság egyik kamarája az Európai Bíróság egyik korábbi döntésére hivatkozva megkérdőjelezte egy másik kamara – az új fegyelmi kamara – függetlenségét és létjogosultságát.

A parlamenti alsóházi szavazás után az előírások még a felsőház és az államfő jóváhagyására várnak.

Pénteken közzétett levélben az Európai Bizottság cseh alelnöke, Vera Jourová arra szólította fel a vezető lengyel politikusokat: a módosítási tervezetet egyeztessék a Velencei Bizottsággal, addig függesszék fel az erre vonatkozó törvényhozást.

Korábban több lengyelországi városban is tüntetéseket szerveztek,  jogászok, művészek, ellenzéki politikusok és polgári aktivisták csoportjai tiltakoztak a lengyel igazságügyi reform ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Világ

A Jog és Igazságosság nyerte a lengyel választást, a baloldal kiesett a SZEJM-ből

Az ellenzéki, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat: az Ipsos által a leszavazott választók körében végzett felmérések (exit poll) szerint a nemzeti konzervatív párt a szavazatok 39,1 százalékát nyerte el, miközben a nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a voksok 23,4 százalékát szerezte meg.

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Heteken belül jön az oltásigazolvány, lazításról egyelőre nem lehet szó

Heteken belül jön az oltásigazolvány, lazításról egyelőre nem lehet szó

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban