szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalábbis a franciák így látják.

Irán egy-két éven belül atomfegyverre tehet szert, ha továbbra sem tartja magát a 2015-ben kötött nukleáris egyezményhez – közölte Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken.

A tárcavezető aláhúzta: ez nem opció.

A 2015-ös többhatalmi atomalkut 2018 májusában Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta, arra hivatkozva, hogy Irán nem tartja magát az abban foglalt kötelezettségeihez. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) akkor nem talált arra utaló jelet, hogy az iszlám köztársaság megszegné az egyezményt. Egy évvel később Irán is jelezte, hogy fokozatosan kivonja magát a szerződés alól, ha annak többi aláírója nem tesz valamit a visszaállított amerikai szankciók hatásának ellensúlyozására. Január 5-én pedig bejelentette, hogy nem korlátozza többé atomprogramját, és folytatni fogja az urándúsítást, amelyet technikai igényeitől tesz függővé.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák, mit tehetnének a Washington és Teherán közötti feszültség enyhítése érdekében.

Le Drian egyúttal jelezte, hogy Franciaország kész közreműködni a Teherán közelében lezuhant ukrán utasszállító repülőgép ügyében zajló nyomozásban.

Ali Rabiei kormányszóvivő visszautasította a vádakat, amelyek szerinte az Irán elleni pszichológiai hadviselés részei. Rabiei elmondta: minden olyan ország, amelynek állampolgára utazott a gépen, küldhet szakértőket Iránba, a Boeing pedig kifejezetten kérte, hogy bekapcsolódhasson a feketedobozok információinak feldolgozásába.

Le Drian emellett az Iránban bebörtönzött két francia kutató szabadon engedéséért is szót emelt. A külügyminiszter önkényesnek és elfogadhatatlannak nevezte fogva tartásukat, és úgy vélte, hogy szabadon engedésük jelentős gesztus lenne a jelenlegi feszült helyzetben.

Fariba Adelkhaht és Roland Marchalt, a párizsi Sciences Po egyetem szakértőit júniusban vetették börtönbe kémkedés, rendszerellenes propaganda terjesztése és a nemzetbiztonságra jelentett fenyegetés miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!