szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz kormány péntektől felfüggeszti a külföldre irányuló menetrend szerinti és charter légi közlekedést, Ukrajnában VIP-kórtermek várhatják az állami tisztségviselőket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Oroszországban csütörtökre egy nap alatt 182-vel, 840-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Közülük 546-an az orosz fővárosban tartózkodnak. A szövetségi műveleti törzs először ismert el halálos áldozatot: a hivatalos közlés szerint két idős ember hunyt el Moszkvában. A gyógyultak száma 38.

Nyikolaj Malisev, Moszkva főinfektológusa a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy

a járvány robbanásszerűen, nukleáris reakció mintájára kezdjen el terjedni.

Az orvos elmondta, hogy a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött embereket nem fogják kórházba vinni, ha testhőmérsékletük nem éri el a 38,5 fokot, ha a légzésük szabad, annak frekvenciája nem éri el a 30-at, és ha a vérük oxigéntelítettsége meghaladja a 93 százalékot.

Moszkvában csütörtökön életbe lépett az a polgármesteri rendelet, amelynek értelmében április 14-ig otthoni karanténba kell vonulnia a főváros nagyjából 1,9 millió, 65 évnél idősebb és krónikus beteg lakosának. Most már sem ők, sem a diákok nem használhatják ingyen a tömegközlekedést.

A járvány terjedésének lassítása érdekében Vlagyimir Putyin elnök jövő hétre az egész országra kiterjedő, csak a létfontosságú ágazatokat és szolgáltatásokat nem érintő, fizetett kényszerszabadságot rendelt el.

Az eddig bevezetett biztonsági intézkedéseken felül Moszkvában szombattól április 5-ig az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével az összes üzlet bezár. A közparkok nem látogathatók, a közétkeztetési intézményekből pedig csak házhoz szállítással lehet ételt majd rendelni. Az egyházi intézmények látogatása nem javallott.

Már 5 halálos áldozat Ukrajnában

Meghalt a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében egy nő, így vele együtt már öt áldozata van az új típusú koronavírus-járványnak Ukrajnában. Az igazoltan fertőzöttek száma egy nap alatt 43 újabb esettel 156-ra nőtt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az ötödikként elhunyt nő túl későn kért orvosi segítséget, azért nem tudták megmenteni az életét. A szomszédos Ternopil megyében négy orvos fertőződött meg a vírussal.

Kijev több egészségügyi intézményét utasította a fővárosi vezetés, hogy készítsenek elő úgynevezett VIP-kórtermeket állami tisztségviselők fogadására.

Arszen Avakov belügyminiszter az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva közölte: a rendőrség készen áll arra, hogy biztosítsa azok kötelező kórházba vonulását, akiknél koronavírus-fertőzést állapítottak meg, de elutasítják az orvosi ellátást. Szerdán az ukrán kormány újabb szigorítást vezetett be, amelynek értelmében a COVID-19 betegség tüneteit mutató emberek vagy a már diagnosztizált betegekkel érintkezésbe lépők kötelezhetők orvosi vizsgálatra, és szükség esetén elrendelhető kötelező kórházi ápolásuk is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kért mindenkit, hogy húsvétkor ne menjen templomba, hanem maradjon otthon. Az elnök szavai szerint a felekezetek vezetői megértéssel állnak ahhoz, hogy a vallási szertartásokat online közvetítsék híveiknek. Ha egy templomnál mégis nagy tömeg gyűlne össze, előreláthatóan rendőrjárőrök próbálják majd meg rábeszélni az embereket a hazatérésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!