szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Peter Sabo ugyanazon a történeten dolgozik, mint amiről a meggyilkolt kollégája is írt.

A szlovák Aktuality.sk hírportál munkatársa, Peter Sabo egy pisztolygolyót talált a postaládájában június 25-én. Az ügyről a lap főszerkesztője, Peter Bárdy tett bejelentést.

Az Aktuality egykori munkatársa volt Ján Kuciak újságíró is, akit 2018-ban barátnőjével együtt végeztek ki a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. Sabo lényegében Kuciak utódaként került a portálhoz, hogy folytassa egykori kollégája nyomozását.

A főszerkesztő Peter Bárdy saját cikkében arról írt, szeretné azt hinni, hogy a golyó csak néhány rossz gyermek csínytevéséből került Sabo postaládájába, de a két évvel ezelőtti események nem ezt mondatják vele.

Az Újságírók Európai és Nemzetközi Szövetsége (EFJ / IFJ) elítélte a halálos fenyegetést, és a hatóságok közbelépését sürgetik. A szövetség szerint mielőbb azonosítani kell az elkövetőket,

az újságírót pedig védelem alá kell helyezni.

A Kuciak-gyilkosság korábban sohasem látott tüntetéssorozathoz, és mély belpolitikai válsághoz vezetett Szlovákiában. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és kabinetjének széles körű átalakításához vezettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!