szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Egy éve végeztek otthonában Ján Kuciak oknyomozó újságíróval és menyasszonyával. A gyilkosokat elfogták, de a megbízó személye a mai napig ismeretlen. Van, aki szerint Szlovákiában a politikai és a szervezett bűnözés összefonódása miatt bármikor előfordulhat hasonló tragédia.

Egy évvel ezelőtt, február 21-én Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kusnirová csendes estéhez készülődtek nagymácsédi házukban. Az Aktuality.sk szlovák oknyomozó portál 28 éves újságírója a szokásosnál később ért haza, mert lemerült a kocsija akkumulátora, ezért barátnőjének kellett érte mennie a vasútállomásra. Fél nyolc körül léptek be nemrég vásárolt családi házuk ajtaján, ahol teát főztek, a régészként dolgozó lány pedig arra készült, hogy felhívja édesanyját.

A fiataloknak fogalmuk sem volt róla, hogy házuk közelében Sz. Tamás ekkor már órák óta lesben állt egy hangtompítós pisztollyal, és őket várta. A férfi röviddel este fél 9 előtt lépett be a házba, ahol a konyhában álló Martinát azonnal, egy lövéssel kivégezte. A zajt hallva Ján felsietett a pincéből, amikor azonban felért a lépcsőn, a gyilkos közvetlen közelről kétszer mellkason lőtte. A fiú és menyasszonya azonnal meghaltak, de holttestüket csak négy nap múlva fedezték fel a rendőrök, akiket az aggódó hozzátartozók értesítettek.

Fico távozása nem elég

Robert Fico lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án
©

Ján és Martina egy évvel ezelőtti halála nemcsak az európai oknyomozó újságírást rázta meg, hanem belpolitikai válságot is okozott Szlovákiában. Pozsonyban tízezrek követelték a kormány távozását, miután kiderült, hogy a meggyilkolt újságíró szlovák politikusok és az olasz maffia kapcsolatát kutatta. Márciusban először még csak Robert Kalinák belügyminiszter mondott le, majd őt követte Robert Fico miniszterelnök, majd Tomás Drucker, az új belügyminiszter és végül Tibor Gaspar rendőrfőkapitány is.

Bár a tragédia miatt a legmagasabb szinteken álló politikusok sem kerülhették el a felelősségre vonást, a gyilkosság körül a mai napig rengeteg a homályos részlet. A rendőrség októberben őrizetbe vette a három feltételezett elkövetőt és az őket kifizető nőt, de azt még mindig nem tudni, ki adott megbízást a 28 éves oknyomozó likvidálására. Nem találták meg az orgyilkossághoz használt 9 milliméter kaliberű fegyvert sem.

Az ország lakói pedig kezdik elveszíteni a türelmüket.

„A szlovákok nem elégedettek az elmúlt egy év politikai és társadalmi változásaival. Éppen ezért lesznek a gyilkosság első évfordulóján országszerte hatalmas tüntetések. Robert Fico és a többi politikus távozása egy dolog, de az ország valódi, mélyreható változásokat követel” – mondta a hvg.hu-nak Pavel Novotny, a Hospodárske noviny című napilap rovatvezetője.

Gyászolók mécseseket gyújtanak a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró emlékére Pozsonyban 2018. február 26-án
©

Novotny, aki úgy fogalmazott, hogy Kuciak a legkedvesebb, legudvariasabb és legsegítőkészebb ember volt, akit valaha ismert, egészen közelről ismerte a fiatal férfit. Kuciak az ő felügyelete alatt dolgozott a napilap pénzügyi rovatában, ahova gyakornokként érkezett 2013-ban, és egészen egy évig maradt, mielőtt elkezdte doktori tanulmányait.

A Hospodarske noviny és sok szlovák lap is többoldalas megemlékezéssel készült az évfordulóra, a szarajevói székhelyű, angol nyelven publikáló tényfeltáró szervezet, az OCCRP akikkel együtt Kuciak az utolsó cikkén dolgozott – pedig hosszú riportban számolt be Ján és Martina utolsó óráiról, melyet a szlovák nyomozati iratok alapján készítettek.

Két élet, 50 ezer euró

Szlovákiában tavaly ősszel jelentette be az ügyészség, hogy négy embert vádoltak meg az ügyben: a magyar származású Sz. Tamást, aki valószínűleg leadta a lövéseket, a szintén magyar származású A. Zoltánt, aki a közvetítő volt, illetve a sofőrként-segítőként közreműködő M. Marčeket, valamint az akciót szervező, többieket kifizető nőt, A. Zsuzsovát. Az akcióért az asszony 50 ezer eurót (16 millió forintot) fizetett A. Zoltánnak, és elintézte azt is, hogy eltöröljék a botcsinálta étteremtulajdonos 20 ezer eurós (hatmillió forintos) hitelét is. Az viszont még mindig nem világos, hogy a korábban Szlovákia leggazdagabb emberének, Marián Kočnernek dolgozó A. Zsuzsova kitől kapta a pénzt.

Az OCCRP – cikkünk elején is idézett – riportjából az is kiderült, a három férfi hetekig készült a gyilkosságra. A. Zoltán későbbi vallomásából kiderült: azért kérte barátja, az egykor rendőrként dolgozó Sz. Tamás és unokatestvére, M. Marček segítségét, mert fogalma sem volt, hogyan kell embert ölni. Február ötödikétől kezdve a csapat legalább hét alkalommal ment el Nagymácsédba, hogy kifigyeljék Kuciak szokásait és feltérképezzék a terepet. Megnézték, vannak-e biztonsági kamerák, és kidolgozták a menekülési útvonalat is, bár nem volt nehéz dolguk, mert a fiatal pár háza a település szélén állt egy erdő mellett, ahonnan egyenes út vezetett a legközelebbi autópályáig.

Rendőrök kettős gyilkosság helyszínét biztosítják Nagymácsédban (Velka Maca) 2018. február 26-án, miután az előző éjjel a falubeli otthonában megtalálták Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét
©

A gyilkosok arra is ügyeltek, hogy ne keltsenek feltűnést: váltogatták az autóikat és egy futballpálya mellett parkoltak, ahol nem voltak szem előtt. Olcsó, feltöltős mobiltelefonokat vettek és azon kommunikáltak február 21-én is, amikor végrehajtották a gyilkosságot. A. Zoltán másnap találkozott Zsuzsovával, hogy elmondja neki, teljesítették a feladatot, de a nő teljesen kiborult, amikor megtudta, hogy Kuciak menyasszonyával is végeztek. Végül mégis kifizette az 50 ezer eurót, amiből a férfi 10 ezret meghagyott magának, a többit pedig szétosztotta segítői között.

Zebegényből érkezhetett a fegyver

A hvg.hu tavaly azt is megírta, hogy a gyilkosság szálai egészen Magyarországig elértek. Az európai nyomozási határozatból ugyanis kiderült, hogy a Pest megyei Zebegényben élő K. L.-től származhatott a gyilkos fegyver. A rendőrök azt feltételezik, hogy 3000 euróért adta el a pisztolyt, és személyesen adhatta át Sz. Tamásnak. A szlovákok azt is lenyomozták, ahogy K. L. és Sz. Tamás telefonált egymással, szerintük azért, hogy a fegyvervásárlás részleteit egyeztessék.

A gyilkos fegyver beszerzéséhez a szlovák nyomozók szerint egy másik magyar állampolgárnak, a Kecskeméten élő K. I. R.-nek is köze lehetett. Ő a mobiljának adatai alapján került képbe, mert gyanús lett, ahogyan Kuciak megölésének időpontjában, illetve azt közvetlenül megelőzően K. L.-lel egymásnak telefonáltak.

A magyar rendőrök tavaly október 25-én csaptak le a gyanúsítottakra, és öt helyen tartottak házkutatást, de a két férfit csak tanúként hallgatták meg, utána hazamehettek.

Veszélyes vizeken

A fiatalok családja azóta sem nyugodott bele a történtekbe. Martina édesanyja a mai napig néha ellátogat a nagymácsédi házba, hogy legalább lánya személyes tárgyai közelében legyen.

„Amikor utoljára ott voltam, kivettem Martina egyik zokniját a szennyesből, és magamhoz szorítottam, hogy legalább arra a néhány percre velem legyen a lányom egy darabja” – mondta.

A nyomozás meggyorsítását már európai politikusok is sürgetik. Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje és frakcióvezetője szlovákiai látogatásán gyertyát gyújtott az áldozatokért, és Twitter-oldalán szólította fel a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az ügy felgöngyölítésére.

Jaromír Čižnár szlovák főügyész egy vasárnapi vitaműsorban mindenesetre azt állította, hogy az első vádemelésekre már néhány hónapon belül sor kerülhet. Bírálta viszont a nyomozati információk kiszivárogtatását, mert szerinte azok kifejezetten hátráltatják a vizsgálatokat.

A homályos szálak ellenére a szlovák újságírók egyáltalán nem félnek, pedig a gyilkosság után Ján Kuciák több kollégája is rendőri védelmet kapott és a szerkesztőségét is őrizték. Pavel Novotny szerint a nehézségek ellenére jobban összetartanak, mint valaha.

„Büszkék vagyunk rá, hogy együtt dolgoztunk ezekben a nehéz időkben, és reméljük, hogy a munkánk fontos változásokhoz járulhatott hozzá az országban” – mondta.

Borúlátóbb viszont Drew Sullivan, az OCCRP társalapítója. A főszerkesztő a hvg.hu-nak úgy fogalmazott: a bizonyítékok arra utalnak, hogy Jánt a politika és a szervezett bűnözés kapcsolatával összefüggésben gyilkolhatták meg, ami a legveszélyesebb terület, ahova újságíró tévedhet.

„Sajnos ez a terület egyre növekszik, és nehéz elkerülnie a régióban dolgozó riportereknek. Szomorú vagyok, hogy ezt kell mondanom, de valószínű, hogy lesznek még hasonló gyilkosságok” – mondta.

Sullivan szerint az egyetlen mód a megelőzésre, ha felelősségre vonnak mindenkit, akinek köze lehetett a bűncselekményhez, ami viszont politikai gyilkosságok esetében ritka.

„Nem hiszem, hogy ez Szlovákiában meg fog történni. Szerintem a kormány egy része bűnrészes, és meg fogják magukat védeni. Ezért erre a szlovák embereknek kell megoldást találnia, a tüntetéseken és a választásokon” – mondta.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Világ

Más gyilkosságot is megrendelhetett a Kuciak-ügy gyanúsítottja

Egy másik gyilkosság ügyében is bűnvádi eljárást indítottak a szlovák hatóságok szerdán Alena Zs. ellen, aki a tavaly februári újságíró-gyilkosság egyik gyanúsítottja, a rendőrség szerint annak közvetlen megrendelője – jelentette rendőrségi közlésre hivatkozva a TASR szlovák hírügynökség.

Szijjártó Péter fontos bejelentésre készül a szerb-magyar határon

Szijjártó Péter fontos bejelentésre készül a szerb-magyar határon

Müller Cecília: 29 évesnél fiatalabb áldozata nincs a járványnak

Müller Cecília: 29 évesnél fiatalabb áldozata nincs a járványnak

Nikoloz Baszilasvilit családon belüli erőszakkal gyanúsítják

Nikoloz Baszilasvilit családon belüli erőszakkal gyanúsítják