szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A listát a járványügyi adatokat figyelembe véve kéthetente felülvizsgálják.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Július 1-től 14 ország számára megnyitja határait az Európai Unió – döntött az Európai Unió Tanácsa. Eszerint szerdától a következő országok állampolgárai korlátozások nélkül beléphetnek az EU területére:

Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay.

A közlemény szerint Kínát akkor adják hozzá a listához, ha cserébe a pekingi kormány is beengedi az ország területére az Európai Unió állampolgárait.

Fontos az is, hogy Andorra, Monaco és San Marino állampolgáraira az ajánlás szerint nem vonatkozik semmilyen korlátozás.

A listán nem szereplő országok állampolgárai – köztük az Amerikai Egyesült Államokban vagy Brazíliában élők – továbbra is csak akkor léphetnek be az EU területére, ha a közeli hozzátartozójuk az EU állampolgára, állandó lakhelyük van valamelyik uniós tagállamban, vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban dolgozik.

A listát kéthetente felülvizsgálják, itt azt veszik majd figyelembe, hogyan alakul a koronavírus-fertőzések száma és mekkora a 100 ezer főre vetített esetszám.

A Tanács ajánlásai jogilag nem kötelező érvényűek, bevezetéséért az egyes tagállamok a felelősek. Ugyanakkor csak a listán szereplő 14 (vagy Kínával együtt 15) ország állampolgárai számára engedélyezhetik a belépést, másnak nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!