szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea szerint csak Amerikának lenne hasznos a találkozó.

Kim Jo Dzsong szerint nem valószínű egy újabb csúcstalálkozó megtartása az Egyesült Államok és Észak-Korea között, mert a jelenlegi helyzetben az csupán Washington számára lenne hasznos, Phenjannak ugyanakkor nem áll szándékában fenyegetni az Egyesült Államokat - írta egy pénteki jelentésében az észak-koreai állami hírügynökség.

A KCNA anyagában kiemelte, Kim Jo Dzsong úgy vélekedett bátyja Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozójára nem feltétlenül ebben az évben kerülne sor, de sohasem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön azt mondta, nagyon bizakodó azzal kapcsolatban, hogy új párbeszéd indulhat Észak-Koreával, egyben nyitva hagyta egy újabb csúcstalálkozó lehetőségét a két ország vezetői között.

Kim Jo Dzsong egy nappal azt követően szólalt meg, hogy Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja befejezte háromnapos szöuli látogatását. A politikus a dél-koreai fővárosban elutasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint útján észak-koreai tisztviselőkkel akart volna találkozni. Ennek ellenére azt mondta, az Egyesült Államok nem zárkózik el a tárgyalások elől.

Észak-Korea legutóbbi megnyilatkozásaiban elutasította az újabb tárgyalások gondolatát, Kim Jo Dzsong meg is ismételte ennek okait, amelyek szerint az Egyesült Államok ellenséges és önérdekű politikát folytat országa ellen. Azt is felrótta Washingtonnak, hogy fenntartja a büntetőszankciókat az országgal szemben.

"Mi nem azt mondjuk, hogy sohasem fogjuk atommentessé tenni országunkat, de világossá tettük, hogy jelenleg nem tehetjük meg" - hangsúlyozta. Az észak-koreai vezető húga a korábbi phenjani kijelentésekhez képest lágyabb hangnemben fejtette ki véleményét. Még azt is mondta, "országának nincs szándékában fenyegetni az Egyesült Államokat. Amíg ők (az amerikaiak) nem bántanak minket, minden úgy marad, ahogy van" - tette hozzá.

Húsz nap után előkerült Kim Dzsong Un

Húsz nap után először jelent meg a nyilvánosság előtt Kim Dzsong Un. Az észak-koreai vezető az utóbbi hetekben nem vett részt több fontos eseményen, s ezért egyre többen vélték úgy, hogy a phenjani diktátor súlyos beteg, vagy már meg is halt.

Szólt arról is, hogy testvére (az észak-koreai vezető) utasította arra, hogy adja át üdvözletét Donald Trumpnak, sok sikert kívánva neki. "Bár a kapcsolatok jók a vezetők között, Washington ennek ellenére visszatér ellenséges álláspontjához" - hangsúlyozta a KCNA által közölt cikk szerint.

Kim Dzsong Un és Donald Trump ugyan háromszor találkozott egymással, nem tudtak kompromisszumra jutni az észak-koreai nukleáris fegyverprogramról, akárcsak a Phenjen elleni büntetőintézkedések feloldásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét száz fölött a napi fertőzöttek száma Ausztriában

Ismét száz fölött a napi fertőzöttek száma Ausztriában

Time – Európa utolsó diktátora nem lehet nyugodt az elnökválasztás előtt

Time – Európa utolsó diktátora nem lehet nyugodt az elnökválasztás előtt

Karácsony: Bizottság vizsgálja a BKK-hiányt okozó e-jegyrendszert

Karácsony: Bizottság vizsgálja a BKK-hiányt okozó e-jegyrendszert