szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábban Orbán Viktor tanácsadójaként is tevékenykedő magyar származású Gorka Sebestyén a Nemzetbiztonsági Oktatási Tanács (NSEB) tagja lesz.

A Fehér Házból származó információra hivatkozva a Newsweek közölte, hogy az egykori rádiós műsorvezető, majd a Fox News munkatársa, Gorka Sebestyén, aki Donald Trump külpolitikai lépéseinek közismerten az egyik leghűségesebb védelmezője, az amerikai hírszerző közösség és a felsőoktatásban tanulók közötti kapcsolat elmélyítésében kulcsszerepet játszó Nemzetbiztonsági Oktatási Tanács (NSEB) tagja lesz.

Gorka fehér házi tanácsadói pályája nem tartott túl soká: az elnök 2017-ben nevezte ki, de hamarosan távozott, miután egy levélben azt hangsúlyozta, hogy az elnök programját az adminisztráción belül is igyekeznek elkaszálni. „Az utóbbi idők eseményei alapján egyértelművé vált számomra, hogy feljövőben vannak a Fehér Házon belül is azok az erők, amelyek nem támogatják a Tegyük újra naggyá az Egyesült Államokat programot. Ilyen körülmények között az a leghatékonyabb, ha a házon kívülről támogatom Önt, Elnök úr” – írta akkor Gorka.

Bár Gorka igyekezett úgy feltüntetni a távozását, mintha azt ő kezdeményezte volna, az mindenképpen közrejátszott a valószínűleg közös megegyezéssel elfogadott alkuban, hogy Gorka nem ment át a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, s e mellett több konfliktusa is volt az adminisztráció tagjaival. Az sem segített neki, hogy Trump beiktatásán a Horthy-korszak egyik jelképét, a Vitézi Rend jelét viselte, s ezt bírálói úgy értelmezték, hogy mivel Magyarország Horthy kormányzósága alatt a náci Németország szövetségese volt, a Vitézi Rend jelvénye fasiszta szimbólumnak tekinthető.  

Gorka Magyarországon is aktív volt, pályája Antall József miniszterelnöksége idején ívelt fel, akkor a védelmi minisztériumban dolgozott. Később Orbán Viktor tanácsadójaként emlegették.   

A NSEB irányítja azt a Nemzetbiztonsági Oktatási Programot (NSEP), amelynek keretében amerikai egyetemisták, illetve tudósok olyan programokon vehetnek részt, ahol megismerhetik az USA nemzetbiztonsága szempontjából fontos országokat, illetve térségeket, s meg is tanulhatják az ezen régiókban beszélt nyelveket. A programot azért hozták létre két évtizeddel ezelőtt, hogy elmélyítsék a kapcsolatot a hírszerző közösség és a felsőoktatásban tanulók, illetve a tudományos élet szereplői között. A testületnek 14 tagja van, közülük hatot az elnök nevez ki, és Gorka Trump is a listáján szerepel.

A Huffington Post egy hónappal ezelőtt arról írt, hogy Gorka jó eséllyel igazgatósági tagságot kaphat abban az állami testületben, amely az Amerika Hangja rádiót felügyeli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump 45 napon belül kivéreztetné a TikTokot

Trump 45 napon belül kivéreztetné a TikTokot

Ismét visszatér a kánikula

Ismét visszatér a kánikula

Lemondott Pilismarót képviselő-testülete

Lemondott Pilismarót képviselő-testülete