szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Emellett még 5 államközi kereset és körülbelül 7000 egyedi kérelem van az EJEB előtt a Krím félszigeten és Kelet-Ukrajnában történtek miatt.

Hollandia keresetet nyújtott be Oroszország ellen Strasbourgban a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépe elleni hat évvel ezelőtti támadás elkövetése miatt – közölte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerdán. A holland kormány szerint az orosz kormány felelős a repülőgép lelövéséért, amellyel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében vállalt kötelezettségeit.

Hollandia szerint az a rakétarendszer, amellyel az utasszállítót lelőtték, Oroszország tulajdonát képezte, használatát is Oroszország biztosította. A holland vezetésű nemzetközi vizsgálócsoport korábban nem csak a használt fegyvert találta meg, de a felelősöket is megnevezte, akik mindannyian tagjai voltak a szakadár területeken kikiáltott egyik állam, a „Donyecki Népköztársaság” (DNR) katonai titkosszolgálatának, a GRU DNR-nek.

Az emberi jogi bíróság hozzátette, jelenleg öt másik államközi kereset és körülbelül hétezer egyedi kérelem van folyamatban a Krím félszigeten és Kelet-Ukrajnában bekövetkezett eseményekkel kapcsolatban a bíróság előtt.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. Az öt évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál –, valamint a legénység életét veszette. Oroszország tagadjaégig tagadta, hogy köze volt a gép lelövéséhez.

Lemoshatatlanul Moszkvára ég a maláj gép lelövése - megvannak a gyanúsítottak

A holland vezetésű nemzetközi vizsgálócsoport megnevezte azt a négy embert, aki a vádak szerint meghatározó szerepet játszott az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj gép lelövésében, 2014 júliusában. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. A vizsgálócsoporttal egy napon a Bellingcat oknyomozó portál is közzétette gyanúsítottjai nevét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A saját rokonait ülteti a miniszteri székekbe Srí Lanka új elnöke

A saját rokonait ülteti a miniszteri székekbe Srí Lanka új elnöke

Minden problémának van megoldása

Minden problémának van megoldása

Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?