szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, ugyanakkor mindkét országban hunytak el a járvány következtében. Ukrajnában némileg mérséklődött az elmúlt 24 órában azonosított fertőzöttek száma, de még mindig több száz esetről számoltak be.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Horvátországban vasárnap 25-tel nőtt és elérte a 4370-et az eddig megfertőzöttek száma. Szombaton még 92 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 122-re emelkedett. Minkét elhunyt az idősebb korosztályhoz tartozott és voltak krónikus betegségeik.

A betegek közül 147-en vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1150.

A horvát járványhelyzet június közepén kezdett romlani, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között mozgott a napi új esetek száma. A legtöbb új esetet - 140-et - július 10-én regisztrálták az országban. A területi eloszlás szempontjából a legtöbb megbetegedést Zágrábban, Eszék-Baranya és Vukovár-Szerémség megyében diagnosztizálták.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: abban bíznak, hogy a szájmaszk viselése hozta meg a hozzá fűzött reményeket, és ezért mérséklődött a fertőzés terjedése. Az országban több mint egy hete kötelező a védőfelszerelés használata a legtöbb nyilvános zárt helyen.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 7-tel 1953-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet egy hónap után szombaton és vasárnap is regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 113-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 19-en vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon.

Ukrajna: 651

A korábbi napok magas, 800-nál is nagyobb növekménye után hétfőre második napja regisztráltak kevesebb új koronavírusos beteget Ukrajnában, ezúttal 651-et - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból.

A megelőző napon is alacsonyabb volt a növekmény nyolcszáznál, vasárnapra 731 új fertőzéses esetet azonosítottak.

Az újonnan azonosított esetekkel együtt a járvány kitörése óta igazolt fertőzöttek száma elérte az 59 493-at. Az elmúlt napban az elhunytak száma 13 újabb halálos áldozattal 1498-ra nőtt, miközben eddig 31 439-en gyógyultak meg, közülük 560-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 556-ra emelkedett.

©

A legtöbb új beteget, 115-öt, ismét az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 86-ot pedig Kárpátaljáról. A napi új fertőzöttek tekintetében a harmadik helyre a főváros, Kijev került 77 új beteggel.

Lviv megyében az azonosított fertőzöttek száma elérte a 8115-öt, közülük eddig 209-en haltak bele a betegségbe, és 1605-en gyógyultak meg. Kijevben az igazolt fertőzöttek száma 6961-re nőtt, a halálos áldozatoké 128, a gyógyultaké 2387.

Kárpátalján 4440 beteget regisztráltak a járvány kitörése óta, közülük 155-en haltak meg,1554-en győzték le a kórt.

Oroszországban javult a helyzet

Az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 5940-nel 777 486-ra emelkedett Oroszországban a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,8 százalékos, április 29. óta először csökkent 6 ezer alá. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 26,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 773 260), Brazília (2 098 389) és India (1 118 206) után.

Az aktív esetek száma 2597-tel 211 457-ra nőtt. A halálozások száma 85-tel - ez a legalacsonyabb napi növekmény május 4. óta - 12 427-re, a gyógyultaké pedig 3258-cal 553 602-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 25,2 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 259 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 272 681 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újraírt történeteink: társadalom, emlékezet, politika – Drótvágó sorozat 6. rész

Újraírt történeteink: társadalom, emlékezet, politika – Drótvágó sorozat 6. rész

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz

Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz