szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát elkészült, a víztározó feltöltésének első szakasza megtörtént, most a gát turbináinak kipróbálása következik.

Történelminek nevezte Ahmed Abij etióp miniszterelnök szerdán a Níluson épített víztározónak az első évre tervezett szinten való feltöltését. Etiópia kedden jelentette be, hogy feltöltötték a víztározót az első évre tervezett szintre. Elegendő víz gyűlt össze a két első turbina próbaüzeméhez. A mérnöki teljesítmény Abij szerint az etiópoknak az ország újjászületése iránti elkötelezettségéről tanúskodik.

A gát építése nagy feszültségeket váltott ki Etiópia és szomszédai, Szudán és Egyiptom kapcsolataiban. A három ország június végén egyezett meg, hogy újrakezdik a megrekedt tárgyalásokat arról, milyen ütemben tölthető fel a Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát víztározója. A hét elején azt közölték, hogy sikerült előrelépéseket elérni a tárgyalásokon.

Etiópia 2010-ben kezdte el építeni a 4,6 milliárd dolláros költségvetésű gátat a Kék-Níluson. Az ország a nílusi erőmű révén Afrika legjelentősebb energiaexportőrévé szeretne válni. A grandiózus projekt ugyanakkor rengeteg problémát okozhat azoknak az országoknak, amiken Etiópia után halad át a folyó: a Nílus vízhozamában a klímaváltozás előrehaladtával egyre több a zavar. Egyiptom számára péáldául a mezőgazdaságban, az iparban és a hazai édesvíz-szükséglet kielégítésében is nélkülözhetetlen a Nílus.

Egyiptom és Szudán 1959-ben - még az asszuáni gát megépítése előtt - megállapodott a vízforrások megosztásáról, Etiópia azonban nem részese annak a megállapodásnak.

 

Egyiptom "a Nílus ajándéka", de mostantól Etiópia is az akar lenni

A hamarosan elkészülő gigantikus etiópiai vízerőmű megcsapolja Egyiptom vízforrásának, a Nílusnak a hozamát. A folyam medencéjének országaira a népességrobbanás a jellemző, így a víz egyre fontosabb természeti erőforrássá válik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymillió koronavírusos van már Afrikában

Egymillió koronavírusos van már Afrikában

Budapestnek kuss, a kormány baráti cégekkel intézi a főváros fejlesztését

Budapestnek kuss, a kormány baráti cégekkel intézi a főváros fejlesztését

Annyi adatot hazaviszünk most a munkából, hogy új kihívások elé állítjuk a munkahelyünket

Annyi adatot hazaviszünk most a munkából, hogy új kihívások elé állítjuk a munkahelyünket