szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyarországra menekült politikust saját pártja fosztotta meg az elnöki címtől.

Elvette a tiszteletbeli elnöki címet Nikola Gruevszkitől saját észak-macedóniai pártja, a VMRO DPMNE – írta a 444.hu a BalkanInsight nevű portálra hivatkozva. A lap szerint a lépés része a legutóbbi választásokat elveszítő párt imázsváltásának. A pártot ugyanis belülről és kívülről is több kritika érte az utóbbi években, amiért még mindig szoros kapcsolatokat ápol a korrupció miatt elítélt Gruevszkivel.

A szakítást belső reformok is kísérik, ezek a lap szerint a következők: a vezetőség, élükön Gruevszki utóda, Hrisztijan Mickoszki, „demokratizálná” a párton belüli döntéshozatalt, és elősegítené a hatalom nagyobb mértékű megosztását. A pártelnöki tisztséget, amit korábban Gruevszki is betöltött, mostantól pedig három ciklusra korlátozzák.

Így tartották el Magyarországról az Orbánhoz szökött Gruevszki médiumait

Amikor Orbán Viktor macedón barátja, Nikola Gruevszki kiszorult a hatalomból, magyar tulajdonban lévő cégek kezdtek el hirdetni a volt északmacedón miniszterelnök mögött álló párt szócsöveinek számító médiumokban. Miközben az is kiderült, hogy a hirdető cégek aligha adtak el valamit az országban, Szlovéniában is egyre nagyobb a botrány a Fidesz-közeli médiumok miatt.

Gruevszki 2003 és 2017 között volt a VMRO DPMNE párt elnöke, ez idő alatt és 2006-tól 2016-ig tartó miniszterelnöki tisztségében is a hatalom központosításával és autoriter vezetői stílussal vádolták. Gruevszkinek 2016-ban egy lehallgatási botrány miatt kellett távoznia posztjáról, majd korrupció miatt két év börtönre ítélték. 2018 novemberében kellett volna rács mögé vonulnia, de a politikus elmenekült. Gruevszki később menedékstátust kapott Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t