szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A most előkerült felvétel is megerősíti: Floyd nem állt ellen a rendőri intézkedésnek.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Újabb videó látott napvilágot George Floyd haláláról: május 25-én Minnesotában az egyik intézkedő rendőr testkamerája rögzítette a felvételt, amelyről a CNN szerint egyértelműen kiderül, hogy Floyd nem mutatott ellenállást a rendőri intézkedéssel szemben sőt, együttműködő volt.

A kiszivárogtatott felvételt a brit Daily Mail hozta nyilvánosságra. Ezen az látszik, ahogy a férfit a rendőrök egy autóba akarták beszállítani, mielőtt a földre teperték volna, ekkor Floyd jól hallhatóan tiltakozott, arra hivatkozva, hogy fáj a karja. Pár másodperccel később már belement volna, hogy ennek ellenére is beül, de erre nem maradt ideje: a rendőrök ellenállásként értelmezték viselkedését, ekkor vitték földre.

George Floyd nem élte túl az intézkedést: belehalt a nyakán térdelő rendőr szorításába. A halottkém jelentése szerint már az ötödik percben belehalt a kínzásba.

Halála után az Egyesült Államok több államában tiltakozási hullám indult el Black Lives Matter (A Fekete Életek is Számítanak) jelszó alatt, ezek több helyen is erőszakba torkollottak. Európában is több városban tartottak hasonló megmozdulásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

Duma Aktuál: A Nintendo találta ki a koronavírust, hogy Bill Gates árulhassa az iPhone-t?

Duma Aktuál: A Nintendo találta ki a koronavírust, hogy Bill Gates árulhassa az iPhone-t?

Politico: Így szakította szét Orbán Viktor az Európai Uniót és így úszta meg

Politico: Így szakította szét Orbán Viktor az Európai Uniót és így úszta meg