szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Katasztrófa sújtotta városnak minősítették Bejrútot.

Legalább száz halálos áldozata van a bejrúti kettős robbanásnak - közölte a Vöröskereszt. Libanon egészségügyi minisztere korábban arról számolt be, hogy minimum 78 halottról és csaknem négyezer sérültről lehet biztosan tudni. A Legfőbb Védelmi Tanács katasztrófa sújtotta városnak nyilvánította Bejrútot, és azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre.

A városban kedd délután történt két óriási robbanás, a CNN a helyi hírügynökségre hivatkozva arról számolt be, hogy egy tűzijátékraktár robbant fel. A helyi sajtóban arról írtak, hogy a robbanás helyszínétől 10 kilométerre levő házak is megsérültek.

A jordániai földtani intézet szerint a robbanás ereje olyan volt, mint ha egy 4,5-ös erősségű földrengés rázta volna meg a várost.

Hamad Masszan egészségügyi miniszter arról beszélt újságíróknak: az eltűntek keresését a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt az is nehezíti, hogy nincs áram. Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is. 

A katasztrófa pontos oka egyelőre nem ismert. Az első hírek szerint tűz ütött ki a petárdaraktárban, ez okozhatta az első robbanást, a másodikban pedig 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak ott.

A robbanások miatt ehetetlenné vált a közeli kikötő magtáraiban tárolt gabona. Raul Nehme gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van.

Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője azt közölte az al-Dzsazírával: a sérültek között van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagjuk.

Donald Trump amerikai elnök kedd este azt mondta: úgy néz ki, mint ha támadás okozta volna a robbanást. Amikor megkérdezték az újságírók, tényleg azt mondja-e, hogy az első bejelentésekkel ellentétben nem baleset történt, próbálta kikerülni, hogy konkrét választ adjon, azt mondta, hogy "olyannak néz ki", és egyébként is beszélt amerikai tábornokokkal, akik "úgy tűnt, hogy azt érzik". Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter ennél sokkal precízebben fogalmazott: ő arról beszélt, biztos benne baleset történt, és arra kért mindenkit, hogy óvatos legyen, amikor támadásról szóló elméleteket hall. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek” – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem szól érv amellett, hogy magas hőfokon mossunk

Nem szól érv amellett, hogy magas hőfokon mossunk

Mesterséges intelligenciával turbózza fel a fényképeket a Google, de nem mindenkinél

Mesterséges intelligenciával turbózza fel a fényképeket a Google, de nem mindenkinél

Kunhalmi Ágnesnek balesete volt a Kossuth téren

Kunhalmi Ágnesnek balesete volt a Kossuth téren