szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tiltakozóknak elegük van abból, ahogyan a kormány a koronavírust kezeli.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Benjámin Netanjahu jeruzsálemi rezidenciájánál több mint tízezer demonstráló követelte a kormányfő távozását az utóbbi kilenc héten rendszeressé vált szombat esti tömegtüntetésen, a rendőrség szokatlanul erőszakosan oszlatott.

A hatóságok szerint az a mintegy ezerötszáz tiltakozó viselkedett erőszakosan, akik engedély nélkül is megtartották az előre meghirdetett menetet a város bejáratánál található Húrok hídjától a Balfour utcai rezidenciáig. A rendőrség törvénytelennek nyilvánította és feloszlatta a sokezres tüntetést. Az oszlatás során a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint legalább 33 demonstrálót letartóztattak.

Korábban országszerte több mint háromszáz helyszínen tüntettek a "fekete zászlós mozgalom" szervezésében: a kereszteződésekben és az autópályák fölötti hidakon, valamint Benjámin Netanjahu cezareai villájánál, ahol a kormányfő a hétvégéket tölti.

A tiltakozók elsősorban korrupciós vádak miatt támadják a csalás, megvesztegetés és hivatali visszaélés miatt bíróság elé került miniszterelnököt, emellett a koronavírus-járvány második hullámának szerintük elkövetett kormányzati mulasztásait is felróják neki.

Pénteken a kilencmilliós Izraelben meghaladta a százezret a pandémia tavaszi kitörése óta igazolt fertőzöttek száma, 819-en haltak meg a betegségben. Jelenleg 22 463 aktív vírushordozót tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A járvány miatti intézkedések súlyos gazdasági válságot okoztak, a munkanélküliség több mint 20 százalékos.

Benjámin Netanjahu elítélte az ellene zajló tüntetéseket, az azokban részt vevő embereket a demokráciával szemben állóknak nevezte, a médiát az elégedetlenség ösztönzésével vádolja. A kormányfő szerint Izrael gazdasága jobb helyzetben van más fejlett országokénál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén