szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fehérorosz államfő a fél hadsereg kezébe fegyvert ad, a Litvániával és Lengyelországgal közös határokat pedig lezárja.

Fehéroroszország lezárja Litvániával és Lengyelországgal közös határát és megerősíti az ukrajnai határszakasz védelmét – jelentette be csütörtök este Aljakszandr Lukasenka Minszkben.

A fehérorosz elnök – akit a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézett úgy fogalmazott, hogy

kénytelen kivonni az utcákról a katonákat, fegyvert adni a fél hadsereg kezébe, és lezárni a nyugati határokat, illetve keleten az Ukrajnával közös határszakaszt.

Lukasenka egyben felszólította a litván, lengyel és az ukrán népet, hogy ne engedjék meg politikusaiknak egy "forró" háború kirobbantását.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta forró a hangulat, miután Lukasenka az ellenzék szerint csalással szerezte meg hatodik mandátumát. (A hivatalos adatok szerint a fehérororosz államfő a voksok mintegy 80 százalékát zsebelte be.)

A választás után komoly tüntetés kezdődött; több demonstrálót megvertek és őrizetbe vettek, ahonnan csak napokkal később szabadultak ki. Egyesek brutális kínzásokról is beszámoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

Nagyobb elektromos hatótávval támad a felfrissített hibrid Porsche Cayenne

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban