szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A monarchia reformját, új alkotmány és a kormány lemondását követelik a tüntetők Thaiföld több városában.

Thaiföldön a koronavírus-járvány miatt március 24. óta szükségállapot van érvényben, amelyet azóta többször meghosszabbítottak. Ennek ellenére a délkelet-ázsiai országban idén korábban is tüntetések zajlottak, szeptemberben több tízezren vonultak utcára.

Az országban annak ellenére tüntettek vasárnap több ezren, hogy a helyi rendőrség Bangkokban lezárta a magasvasút több állomását, hogy megakadályozza a demonstrációkat: a héten hatályba lépett új rendelkezés értelmében ugyanis tilos ötnél több embernek gyülekeznie.

Ez már az ötödik nap, hogy nagyszabású tüntetések zajlanak az ázsiai országban, a hatóságok eddig több mint 70 tüntetőt vettek őrizetbe, köztük a tiltakozások vezetőit, Anon Nampát és Parit Csivarakot is.

Mary Lawlor, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a thai hatóságok olyanokat tartóztatnak le, akik csupán a véleményszabadságukkal és a békés gyülekezéshez való jogukkal élnek.

A rendőrség korábban vízágyúkat és könnygázt is bevetett a demonstráció feloszlatására, a tiltakozók vasárnap az újságíróknak azt mondták: nem mennek haza.

A demonstrálók többekközt a 2014-es katonai puccsal hatalomra került Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök lemondását követelik, aki azonban pénteki sajtótájékoztatóján ismét leszögezte, nem hagyja el posztját.


     

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók

Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt