szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A török elnök reagált Emmanuel Marcot iszlám szeparatizmus elleni akciótervére.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az Emmanuel Macron francia államfő által október elején bejelentett iszlám szeparatizmus elleni akciótervnek az a célja, hogy "elszámoljon" a muszlimokkal.

Erdogan az Iszlám Együttműködés Szervezete tag- és megfigyelő országai vallási vezetőinek videokonferenciájára küldött üzenetében kijelentette: "Azok, akiket nyugtalanít az iszlám felemelkedése, azokra a válságokra hivatkozva támadják a muszlim vallást, amelyeknek személyesen maguk az okozói. Az iszlám és a muszlimok elleni kijelentések napjaink nyugati politikusainak egyik leghasznosabb eszköze sikertelenségeik palástolására. Ennek legutóbbi példái a közelmúlt olyan kifejezései, mint a francia iszlám, az európai iszlám és az osztrák iszlám."

Erdogan szerint az efféle kezdeményezéseknek, amiknek Emmanuel Macron francia államfő az élén jár, a valódi célja az, hogy elszámoljon az iszlámmal és a muszlimokkal. “A radikalizmus elleni küzdelem álcája alatt a terrorizmus elleni harc helyett inkább egy olyan passzív, gyáva muszlim állampolgári profil megteremtése a cél, aki nem emeli fel szavát az üldöztetéssel és az elnyomóval szemben” - mondta.

Macron még februárban hirdette meg az iszlám szeparatizmus elleni harcot, de a koronavírus-járvány miatt tavasszal háttérbe szorult ez a probléma. Már akkor jelezte, hogy a kormány a következő négy évben fokozatosan meg akarja szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim országok imámokat küldhetnek Franciaországba. Jelenleg mintegy háromszáz török, marokkói és algériai imám hirdet igét a mintegy 2500 mecset egy részében.

Az október 2-án bejelentett francia intézkedések közül az egyik legfontosabb, hogy minden állami támogatást élvező egyesületnek el kell magát köteleznie a szekularizáció, azaz a közéletben az állam és a vallás szétválasztása mellett. Az állam megerősíti a felekezeti iskolák ellenőrzését, és szigorúan korlátozni fogja az intézményen kívüli magántanulás lehetőségét.

A hivatalos francia adatok szerint jelenleg 50 ezer tanuló, a kisiskolásoknak kevesebb mint egy százaléka nem oktatási intézményben, hanem az otthonában tanul, egy részük vallási meggyőződésből. A kormány célja, hogy 2021 szeptembertől kizárólag egészségi okokból ne lehessen iskolába járni.

Az oktatás és az imámok szabályozását illetően bevezetendő intézkedésekről szóló törvényjavaslatot december 9-én vitatja meg a francia kormány, és jövő év januárjában kerülhet a parlament elé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez