szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erőszakba, fosztogatásba torkollottak a Walter Wallace halála után kezdődött tüntetések.

A kijárási tilalomról szóló döntést Pennsylvania állam legnagyobb városának demokrata párti polgármestere, Jim Kenney jelentette be, miután hétfő délutántól a várost eluralták a rablások, a fosztogatások és a gyújtogatások. Ezekre azt követően került sor, hogy hétfőn délután a rendőrök lelőtték a késsel hadonászó, és a felszólítás ellenére is a rendőrök felé közelítő 27 éves afroamerikai férfit, Walter Wallace-t.

Nem dobta el a kést, agyonlőttek egy fekete férfit a rendőrök Philadelphiában

Walter Wallace halála után a városban zavargások törtek ki, harminc rendőr megsérült.

A rendőrség közlése szerint hétfő este óta több mint 170 embert tartóztattak le fosztogatások és gyújtogatások gyanújával, és az erőszakcselekményekben 53 rendőr megsebesült. A város vezetői szerint legalább ezren vettek részt a boltok és üzletek feltörésében és kifosztásában. „Ezek az emberek nem tesznek egyebet, mint elprédálják az értékes erőforrásainkat” – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Danielle Outlaw, philadelphiai rendőrfőnök. A kialakult helyzetet „az elharapódzott törvénytelenség” állapotaként minősítette és ítélte el.

Donald Trump amerikai elnök Nevadában kampányolva a rend és a törvényesség helyreállítását sürgette, és „szörnyűségesnek” nevezve a helyzetet, felajánlotta a városnak a szövetségi kormány segítségét.

Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolf szintén segítséget ajánlott a városnak, hogy – mint fogalmazott – „elkerüljék a városban szolgáltatásokat nyújtó üzleti szféra szükségtelen megkárosítását”. A kormányzó közölte azt is, hogy mozgósította a Nemzeti Gárdát, hogy nyújtsanak segítséget a város rendfenntartóinak. A gárda várhatóan már pénteken jelen lesz Philadelphiában.

Szembe kell néznünk azonnal a rendszerszerű problémákkal, amelyek a színes bőrű emberek tragédiáit okozzák”

– hangsúlyozta a politikus.

Elítélte az erőszakot a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden is. „Újabb fekete élet veszett el Amerikában” – mondta, hozzátéve, hogy „elfogadhatatlan, hogy az országban egy mentális egészségügyi probléma halállal végződjék”.

Az agyonlőtt Walter Wallace szülei ugyanis úgy nyilatkoztak a Philadelphia Inquirer című lapnak, hogy a fiuk mentális zavarokkal küszködött, és rendszeresen gyógyszereket is szedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk