szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Trump kicsit csökkentette a georgiai hátrányát, de ez nem oszt, nem szoroz.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

2600 olyan szavazatot találtak Georgiában, amelyet eddig nem számoltak be az amerikai választás eredményébe – írta meg a The Atlanta Journal-Constitution. Akik hozzászoktak ahhoz, hogy az amerikai jobboldal teljesen megalapozatlan elméleteket terjeszt az állítólagos választási csalásokról, kétkedve fogadhatták a hírt, de úgy tűnik, ez most tényleg igaz. Az álhírek és gyanús információk valóságtartalmát ellenőrző Snopes is azt jelezte: ezúttal valódi hírről van szó.

A georgiai szavazást felügyelő Gabriel Sterling azt nyilatkozta: nem a szavazatszámlálókat segítő gépekkel volt a hiba, valaki egyszerűen nem végezte el megfelelően a munkáját. Fel is szólította a megyei választási iroda vezetőjét, hogy mondjon le.

A választás végeredménye szempontjából ennek semmi jelentősége nincs, Donald Trump nagyjából 800 szavazattal csökkentette a hátrányát Georgiában, de Joe Biden 14 ezer vokssal vezet. Ráadásul ha valami óriási meglepetés folytán Trump fordítana Georgiában az újraszámlálás után, akkor is Biden nyerné a választást.

Sokkal problémásabb az, hogy Trump nem hajlandó elfogadni a vereséget, és választási csalást kiált. A mostani az első eset, hogy ha nem is csalásra, de olyan hibára találtak bizonyítékot, amellyel a távozó elnök szenvedett kárt, de az összeesküvés-elméletekben hívők meggyőzését nem segítik az ilyen esetek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

The Atlantic: Ha Trump olyan ravasz, mint Orbán, abba beleremegett volna a demokrácia

Egyesült Államok 45. elnökének jellemét igyekszik megfejteni a Johns Hopkins Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Karának dékánja, már túl azon, hogy narcisztikus, aljas és bosszúálló. A The Atlanticban megjelent elemzésében Eliot Cohen, aki jó 10 éve a State Department tanácsadója volt, elismeri, hogy Trump bonyolult személyiség.

hvg.hu Világ

Trump hajthatatlan, semmit nem ismer el

Donald Trump amerikai elnök újra teljes mértékben elzárkózott attól, hogy elismerje a vereségét Joe Biden demokrata kihívójával szemben, és választási csalást kiált.

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?