szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A mutációt már korábban azonosították a szakemberek, egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy súlyosabb tüneteket okozna, mint az eddig ismert variáns.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt héten ugrásszerűen megnövekedett a koronavírusos esetek száma London, Kent, Essex és Hertfordshire egyes részein - írja a BBC.

A brit szakértők szerint a koronavírus egy új változatáról lehet szó, az elsődleges vizsgálatok alapján nem kizárható, hogy a járvány délkelet-angliai terjedésének gyorsulását ez a variáns okozza.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter azt közölte, hogy több mint 1000 esetről tudni, amely kapcsolatba hozható az új mutációval.

Alan McNally professzor, a Birminghami Egyetem szakértője szerint az Egyesült Királyság tesztlaboratóriumaiban már korábban kimutatták az új változatot. Hancock hangsúlyozta, hogy hasonló koronavírus-variánsokat az elmúlt hónapokban más országokban is kimutattak.

A brit kormány értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az új variáns azonosításáról, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői pedig folyamatosan vizsgálják ezt a koronavírus-változatot a brit védelmi minisztérium Porton Down városában működő vegyi és biológiai kutatóintézetében.

Matt Hancock elmondta, hogy

a vizsgálatok alapján semmi nem utal arra, hogy ez a koronavírus-változat az eddig ismert variásnál nagyobb valószínűséggel okozna súlyos megbetegedést, és a legutóbbi egybehangzó klinikai szakértői vélemények szerint nagyon valószínűtlen, hogy ez a típus ne reagálna a koronavírus elleni oltóanyagokra.

A miniszter hétfői tájékoztatása szerint Londonban szerdától bevezetik a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú angliai készenléti rendszer legmagasabb szintjét, a főváros mellett két megye, Essex és Hertfordshire egyes részein is a 3-as szint lép életbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed

Egy nagyobb magyar kutatócsoport vírusgenomikai vizsgálata szerint Magyarországon február végén és március első felében észlelték a koronavírus jelenlétét, vagyis hibás az a vélekedés, amely szerint a kórokozó már korábban is terjedt volna az országban. A minták alapján pedig megállapítható: nálunk elsősorban az Olaszországból kiinduló változatok terjedtek el.