szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ország vezetése szerint Szerbia felrúgja a megállapodásukat azzal, hogy tájékoztatás nélkül küld oltóanyagot az ország szerblakta részeibe.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szerbia vezetése megint feldühítette Koszovó vezetését, amiért koronavírus elleni oltóanyagot küldött az ország többségében szerbek lakta északi részébe december 24-én úgy, hogy arról egyáltalán nem informálta őket. A szerbek 55 adagot juttattak át a koszovói szerb egészségügyi dolgozóknak, akik viszont visszautasították azt, és azt kérték, inkább a náluk lévő öregeknek és krónikus betegeknek adják – írja a Balkan Insight.

Vasárnap este már három teherautónyi oltóanyag érkezett Szerbiából, ezeket viszont már visszafordították. Az ország elnöke, Vjosa Osmani szerint Belgrád akciója “a megsértése azoknak az egyezményeknek, amiket aláírt a két ország Brüsszelben” a békítő tárgyalások után.

Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić szerint viszont ők csak életeket próbálnak menteni, és nemcsak a koszovói szerbekét, hanem a koszovói albánokét is. “Nem katonaságot vagy tankot küldtünk, hanem gyógyszereket és oltóanyagot” – mondta a politikus.

Ennek ellenére úgy tűnik, Koszovó semmiféle segítséget nem akar elfogadni Szerbiától, nyilván nem teljesen ok nélkül: bár a közeledés megindult, jelenleg sem ismerik el hivatalosan a 2008-ban belőlük kivált ország létezését.

Koszovó döntése már csak azért is meglepő, mert sokkal rosszabb helyzetben van, mint Szerbia: ameddig a szerbek már decemberben hozzá jutottak bizonyos mennyiségű oltóanyaghoz, addig ők valószínűleg leghamarabb tavasszal kaphatnak jelentős mennyiséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp