Tetszett a cikk?

Vasárnap este megérkezett Berlinből Moszkvába Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki. Egyelőre nem tudni, hogy a politikust beengedik-e Oroszországba, illetve őrizetbe veszik-e.

A gépnek a Vnukovói repülőtéren kellett volna leszállnia, ám az utolsó pillanatban a hatóságok úgy döntöttek, a Pobjeda légitársaság repülőjét átirányítják a Seremetyevói reptérre. A döntés oka, hogy Vnukovón nagy tömeg gyűlt össze az ellenzéki politikus fogadására. Vnukovo környékét is lezárták, a hatóságok meg akarják akadályozni, hogy Navalnij hívei átmenjenek Seremetyevóra.

 

Rohamrendőrök őrt állnak a moszkvai vnukovói nemzetközi repülőtéren
©

A gép érkezése előtt a rohamrendőrség őrizetbe vette a Navalnij által vezetett korrupcióellenes alapítvány több tagját, köztük Ljubov Szoboljt, akit néhány nappal ezelőtt már azért is elvittek az egyenruhások, mert beszélni akart azzal a titkosszolgálati ügynökkel, aki a Navalnijjal folytatott telefonbeszélgetésben elismerte a politikus elleni tavaly augusztusi novicsokos merénylet tényét.

Az őrizetbevételek után a rendőrök kiszorították az érkezési épületben azokat, aki azért gyűltek össze, hogy fogadják a Berlinből hazaérkező ellenzéki politikust.  Az épületből kizavart tüntetők „fasiszták, fasiszták” kiáltással reagáltak a rendőri fellépésre. Az őrizetbevételek az épület előtt is folytatódtak, több rendőrség teherautó is megtelt letartóztatottakkal. Szentpétervárról őrizetbe vételekről érkeztek hírek: ott azokat az aktivistákat tartóztatták le, akik Moszkvába akartak utazni, hogy jelen legyenek Navalnij érkezésekor.

 

©

Navalnij fél évvel az után érkezett haza, hogy tavaly augusztus 20-án – valószínűleg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei – megmérgezték  a szovjet időkben kifejlesztett katonai idegméreggel, a novicsokkal. A Tomszkban megmérgezett ellenzéki vezetőt eleinte Omszkban ápolták, majd Berlinbe szállították, ahol a Charité kórházban kezelték őt. Utóbbi helyszínen jelentették be, novicsokkal próbálták megmérgezni a politikust.

Az őrizetbe vétel amiatt fenyegeti őt, hogy az illetékes orosz hatóságok szerint Navalnij megszegte a rá kirótt felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit, azaz nem jelentkezett rendszeresen a rendőrségen. A politikust korábban állítólagos gazdasági bűncselekmények ítélték el.

Orosz elemzők arra számítanak, Navalnij nem „üres kézzel” tér haza: fél éve volt arra, hogy a nyugati oknyomozó újságírók segítségével újabb leleplezéseket készítsen elő. Legutóbb azzal keltett feltűnést, hogy telefonon beszélgetett az egyik merénylővel – az FSZB egyik ügynökével – aki némi habozás után elismerte az akció tényét és újabb részleteket árult el a novicsokkal elkövetett merényletről.

Egy nappal Navalnij hazatérése előtt Berlin minden, az Alekszej Navalnij mérgezésének ügyéről szóló nyomozati anyagot – orvosi leleteket, ruhadarabokat és vallomásokat – átadott Moszkvának. Oroszországban korábban arra hivatkozva nem indítottak eljárást a mérgezés ügyében, mert azt állították, semmi sem utal arra, hogy valóban merényletet akartak volna elkövetni az ellenzéki vezető ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal