Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár az orosz hatóságok egy héttel a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij megmérgezése után előzetes vizsgálatot indítottak az incidens részleteinek a kiderítésére, egyelőre több a kérdés, mint a válasz a több orosz ellenzéki elleni merényletre emlékeztető ügyben. Putyin elnöknek megint volt egy rossz mondata, a németek pedig hivatalosan bejelentették: az ismert bloggert azzal az idegméreggel próbálták megölni, amit a 2018-as angliai Szkripal-merénylet elkövetői is használtak.

Már közvetlenül az augusztus 20-ai mérgezés után gyanús események történtek, a legfurcsább az volt, hogy miközben a Korrupcióellenes Alapot létrehozó, 44 éves ellenzéki bloggert egyből a legnagyobb omszki kórház toxikológiai osztályára szállították, s rögtön atropint adtak be neki – ez az idegmérgek leghatásosabb ellenmérge – a két nap múlva elkészített hivatalos zárójelentésben az állt, hogy a Tomszkból Moszkvába tartó repülőgépen rosszul lett és kómába esett Alekszej Navalnij tüneteit a vércukorszint vészen lecsökkenése okozta, s a páciens szervezetében semmiféle mérget vagy hallucinogént nem találtak. Az omszki orvosok jó ideig annak ellenére is kitartottak verziójuk mellett, hogy miután Navalnijt Németországba, a berlini Charité kórházba szállították, több helyszíni laboratóriumban is megerősítették, Navalnijt idegméreggel próbálták megölni. Mostanra kiderült: a 2018-ban az angliai Salisburyben elkövetett Szkripal-merényletben is alkalmazott Novicsok nevű szert, vagy egy nagyon hasonló vegyületet vetettek be a Putyin-kritikus politikus ellen.

 

©

Kórházi zárlat

Az is figyelemreméltó, hogy két napig az omszki kórház vezetői annak ellenére nem engedték Berlinbe repülni Navalnijt, hogy a helyszínre érkezett német orvosok szerint az ellenzéki blogger szállítható állapotban volt, s a berliniek vállalták is a felelősséget Navalnij áthelyezéséért. Végül megérkezett az omszki igen – Navalnij munkatársai és családtagjai szerint akkor, amikor már a méreg jó része kiürült a beteg szervezetéből – és Navalnijt feltehették a Németországba tartó gépre. Miközben tartott a huzavona az omszki kórterem körül szinte az összes orosz fegyveres testület emberei megjelentek: a rendőrök, a nemzeti gárda tagjai, illetve a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei, akik hosszú ideig nem engedték meg, hogy Navalnij felesége találkozzon a német orvoscsapat tagjaival.

 

Ki adott parancsot Navalnij megmérgezésére? A válasz nem egyértelmű

Számos korábbi esetet lehet felhozni, mikor a Putyin-rezsim bírálóit eltették láb alól, vagy maradandó károsodásokat okoztak nekik. Most még nem lehet tisztán látni, miért érte meg az orosz vezetésnek kivonni a forgalomból az egyik leghangosabb bírálójukat.

Míg a kórház orvosai azt mondták, Navalnij szervezetében nem volt méreg, a rendőrség szóvivője egy ideig arról számolt be, hogy a blogger vizeletében hallucinogén anyagok nyomaira bukkantak – valószínűleg azt kívánták sugallni, hogy Navalnij bedrogozva ült fel a repülőgépre – majd a hatóságok visszavonták ezt a változatot, és elfogadták az orvosok hivatalos közleményét. Viszont csak késve – egy héttel a mérgezés után – kezdtek vizsgálódni, s a hivatalos közlések szerint a nemzetközi nyomásra meghozott intézkedés csak egy „előzetes vizsgálatról” tesz említést. Navalnij munkatársai szerint a mérget a tomszki repülőtéren elfogyasztott teába csempészték bele, s a szakértők is azt hangsúlyozzák ez az idegméreg nem olyan szer, amit csak úgy véletlenül el lehet fogyasztani.

Mérgezés – kegyetlen, de hatékony

Míg sokan azt mondják, hogy sokkal könnyebb hátba lőni valakit, mint megszervezni a mérgezést, és szavatolni azt, hogy a szerből csak a kiszemelt személynek jusson, a mérgezésnek vannak az elkövetők számára hasznos elemei is. Például a merénylőnek bőven van ideje elmenekülni addig, amíg a méreg nem kezd hatni, vagy ahogy Navalnij esetében a gép kényszerleszállást hajt végre egy távol lévő városban. A Novicsok méreg azért is jó, mert a hagyományos laboratóriumokban kimutathatatlan: néhány évvel ezelőtt egy bolgár üzletember is kaphatott belőle, de a helyi szakértők a mai napig nem tudják megmondani milyen mérget kapott a fegyvereladásokkal is foglalkozó Jemilian Gebrev.

©

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek húsz év után megint sikerült egy teljes érzéketlenségről tanúskodó nyilatkozatot adnia. Míg 2000-ben, amikor felrobbant a Kurszk atomtengeralattjáró, s mind a 118 matróz és katona a tengerbe veszett, Putyin – némi mosollyal a szája szélén – a flotta büszkeségének sorsát firtató kérdésekre azt válaszolta, „hát elsüllyedt”. Most, amikor a legismertebb ellenzékiről kérdezték, Putyin azt mondta: Navalnij „megbetegedett”.

A nyilatkozat is arra utal, hogy valószínűleg igaza van Mark Galeotti Oroszország-szakértőnek, aki szerint az ellenzéki vezér megmérgezése a Kremlt is meglepte. „Valószínűleg az ügy az orosz állami vezetőket is váratlanul érte, s a kapkodó válaszokból is úgy tűnik, hogy a merényletet nem a központban találták ki és szervezték meg. Valószínű, hogy egy befolyásos orosz áll a háttérben, de nem feltétlenül az állam” – mondta Galeotti a BBC-nek.

©

Hosszú távú következmények

Navalnij jelenleg is mesterséges kómában fekszik a Charité kórházban, s bár orvosai szerint élete már nincs veszélyben, egyelőre nem lehet megjósolni, milyen hosszabb távú következményei lesznek a merényletnek. Vlagyimir Kara-Murza – a most már az USA-ban élő orosz ellenzéki – arról számolt be, hogy miután ő is mérgezés áldozata lett, hónapokig tartott a felépülés, és újra meg kellett tanulnia járni. Vil Mirzajanov, aki korábban részt vett a szovjet időkben gyártott Novicsok fejlesztésében, azt mondta, a méreg súlyos és tartós rombolást végez az idegrendszerben, és ezért elképzelhető, hogy a teljes felépülés éveket vesz majd igénybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban