szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Charles Michel telefonon beszélt az orosz elnökkel és átlátható nyomozást sürgetett az ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében. Közben az orosz hatóságok őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét.

Az uniós országok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének Charles Michelnek irodája azt közölte, hogy Michel telefonon keresztül tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását sürgette. Michel erről maga is posztolt később a Twitteren.

 

A közösségi oldalon az uniós politikus azt is írja, hogy Oroszországnak sürgősen átlátható nyomozást kell folytatnia Navalnijt ért gyilkossági kísérletet ügyében. Charles Michel arról is tájékoztatta Putyint, hogy az EU egységes álláspontját közölte, és hogy a márciusi EU-csúcson stratégia vitát kezdeményez az EU és Oroszország közötti kapcsolatok felülvizsgálatáról.

Navalnijt vasárnap vették őrizetbe, miután repülő hazatért németországi gyógykezeléséből, amire azért volt szükség, mert korábban merényletet kíséreltek meg ellene. Szakértők egybehangzó állítása szerint Navalnijt harcászati idegméreggel próbálták megölni.

A politikust hétfőn harminc napra előzetes letartóztatásba is helyezték, hívei pedig demonstráció szervezésébe kezdtek. Csütörtökön az orosz főügyészség és a belügyminisztérium figyelmeztette a szombatra tervezett országos ellenzéki tiltakozás szervezőit, hogy az általuk Navalnij támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek, felforgatónak tekinti, és kész őket azonnal beszüntetni. Pénteken az orosz hatóságok kilenc napra, többedmagával őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét, aki így nem tud részt venni a szombati tüntetésén.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalása szigorúbb szankciók bevezetésére szólította fel az uniót Oroszország ellen. Az állásfoglalásban leszögezik, hogy korlátozó intézkedéseket kell kivetni a Vlagyimir Putyin vezette rezsimhez kötődő orosz oligarchák, az elnök belső körének tagjai és az orosz média propagandistái ellen is, akik európai vagyonnal és unióba való beutazási engedéllyel rendelkeznek. Az uniós parlamenti képviselők arra is felszólították az EU-t, hogy azonnal állítsa le az Északi Áramlat 2 földgázvezeték befejezetlen szakaszán folyó munkálatokat, arra hivatkozva, hogy az "az uniónak nem szabad helyett adnia kétes eredetű orosz gazdasági tevékenységeknek".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk