szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tüntetők autókkal vonultak fel, azt követelve, hogy vonják felelősségre a brazil elnököt a rossz járványkezelés miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ezrek vonultak vasárnap Brazíliában Jair Bolsonaro elnök alkotmányos felelősségre vonását és elmozdítását (impeachment) követelve a koronavírus-járvány rossz kezelése miatt.

Rio de Janeiróban, Sao Paulóban és tucatnyi más brazil városban tartottak autós tüntetést.

A megmozdulásokon részt vevő autósok dudáltak, míg a gyalogosan érkező tüntetők azt skandálták, hogy Bolsonaro "tűnjön el". Szombaton baloldali csoportok, vasárnap pedig az elnököt egykor támogató konzervatív erők szerveztek megmozdulásokat.

"Amikor Bolsonaro színre lépett, érdekesnek tűnt a javaslatai miatt, de a jelenlegi járványügyi helyzet borzalmas" – mondta a 66 éves Meg Fernandes, a vasárnapi tüntetés egyik résztvevője. Mint mondta, számára különösen az volt riasztó, hogy az északi Manaus városában várólista van az intenzívosztályokon és a kórházak hiányt szenvednek orvosi oxigénből.

Azért követeljük Bolsonaro felmentését, mert nem pusztán bűncselekményt követett el, hanem amiatt, ahogy a járványt kezelte. Pénzt költött hatástalan orvosságokra, ahelyett, hogy a vakcinákba és oxigénbe ruházott volna be"

– jelentette ki Tiago Sussekind joghallgató, aki a szombati Rio de Janeiró-i tüntetésen vett részt.

Politikai elemzők szerint ugyanakkor kevésbé valószínű az elnök elmozdítása impeachmenttel.

Augusto Aras brazil főügyész egyébként szombaton kezdeményezte a Legfelsőbb Bíróságon vizsgálat megindítását Eduardo Pazuello egészségügyi miniszterrel szemben az Amazonas állam székhelyén, Manausban kialakult egészségügyi válság miatt. Aras egy kormányzati dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy a minisztérium már január 8-án tudott a lélegeztetőgépekhez szükséges oxigén hiányáról Manausban, de csak január 12-én intézkedett további készletek beszerzéséről.

A Datafolha intézet közvélemény-kutatási eredménye szerint jelentősen lecsökkent Jair Bolsonaro támogatottsága alig több mint egy hónap alatt, főleg a koronavírus elleni tömeges oltás késése miatt, de a többség ennek ellenére nem akarja, hogy emiatt alkotmányosan felelősségre vonják és elmozdítsák őt hivatalából.

A koronavírusnak már 216 ezer halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 8,8 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után. Hivatalosan hétfőn megkezdték a lakosság tömeges oltását, de oltóanyag hiánya miatt ez elakadt, ráadásul nagyon rossz időpontban, mert elkezdődött a járvány második hulláma, és Brazíliában is megjelent a vírus egy fertőzőbb változata. A lakosság egyre ingerültebb emiatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára