szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Joe Biden a járvány elleni harcról, Afganisztánról és Iránról, a kereskedelempolitikáról és a klímavédelemről egyeztetett a német kancellárral.

A német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn Angela Merkel gratulált Joe Bidennek beiktatásához, és kiemelte, hogy Németország kész részt venni a nemzetközi problémák megoldásában az európai és transzatlanti partnereivel közösen – közölte a német szövetségi kormány szóvivője Steffen Seibert.

A kancellár és az amerikai elnök egyetértett abban, hogy több nemzetközi erőfeszítés szükséges a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez. A kancellár ezzel összefüggésben üdvözölte, hogy az Egyesült Államok visszatér az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO), az ENSZ nemzetközi közegészségügyi ügynökségébe.

A német kormányfő és az amerikai elnök külpolitikai ügyekről is tárgyalt, mindenekelőtt az Afganisztán és az Irán körüli kérdésekről, valamint kereskedelempolitikáról és klímavédelemről. Az utóbbival kapcsolatban Angela Merkel ugyancsak üdvözölte Joe Biden döntését, hogy az Egyesült Államok visszatér a 2015-ös párizsi nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás aláírói közé.

Merkel egyben meghívta az amerikai elnököt, hogy amint a járványhelyzet megengedi, látogasson el Németországba – ismertette a német kormány szóvivője.

Joe Biden a január 20-i beiktatása után a külföldi partnerei közül elsőként országa két szomszédjának vezetőjével, Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel egyeztetett telefonon, majd tárgyalt Boris Johnson brit kormányfővel, az Európai Unió tagállamainak vezetői közül pedig elsőként Emmanuel Macron francia elnökkel. Merkel a második tárgyalópartnere az EU-s vezetők sorában.

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés

A két elnök "nagyon szoros" kapcsolatban lesz a következő hetekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Weyer Béla hvg360

Merkel politikai klónja veszi át a CDU vezetését

Armin Laschet személyében új elnökük van a kereszténydemokratáknak Németországban, ahol ebben az évben hat tartomány parlamentje méretik meg, ősszel pedig új Bundestagot is választanak.

hvg.hu Világ

Marshall-terv a demokráciáért – ezt javasolja Németország

Az Európai Unión belüli demokrácia helyzete közvetlen kapcsolatban van az Egyesült Államokban zajló eseményekkel. Ezért a liberális demokrácia megvédelmezése érdekében szükség lenne egy demokráciát erősítő Marhsall-tervre – javasolta Heiko Maas német külügyminiszter, miután Donald Trump amerikai elnök hívei megrohamozták a washingtoni Capitolium épületét.

A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

Ez számítógépben is sok: 18 GB RAM kerülhet az Asus legújabb telefonjába

Ez számítógépben is sok: 18 GB RAM kerülhet az Asus legújabb telefonjába

Tartja magát a 362 forint feletti árfolyamon az euró

Tartja magát a 362 forint feletti árfolyamon az euró