szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy sor döntést hoztak hétfőn, amelyek egyikének sem örülhet a volt amerikai elnök. Többek között engedélyezték Donald Trump adóvisszatérítési dokumentumainak kiadását és elutasították a maradék fellebbezést is az elnökválasztással kapcsolatban.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Az amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte hétfőn Donald Trump előző amerikai elnök adóbevallási és -visszatérítési, illetve egyéb pénzügyi dokumentumainak kiadását. A testület elutasította Trump jogi csapatának arra irányuló kérését, hogy függesszék fel egy alsóbb szintű bíróság októberi ítéletét, amellyel arra utasították a már régóta a volt elnöknek dolgozó Mazars USA könyvelőcéget, hogy bocsássa Cyrus Vance manhattani demokrata párti ügyész rendelkezésére ezeket az iratokat.

A munka folytatódik

– üdvözölte közleményében a döntést Vance. Korábban azt közölte, hogy kedvező ítélet esetén késlekedés nélkül kérelmezni fogja ezen dokumentumok kiadását. Az ügyész 2019 óta próbálja megszerezni az iratokat, nyolc évre visszamenőlegesen.

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő, jelenleg 6:3 arányban konzervatív többségű legfelsőbb bíróság tavaly júliusban már eljárt ebben az ügyben, és elutasította Trump azon érvelését, miszerint hivatalban lévő elnökként mentességet élvez a büntetőügyi vizsgálatok alól. Bár az Egyesült Államokban nem kötelezi törvény a mindenkori elnököt az adóbevallásának és pénzügyeinek nyilvánosságra hozatalára, az 1970-es évek óta kialakult szokás szerint ezt valamennyi elnök megtette. Donald Trump azóta az egyedüli kivétel. Trump ellen személyes és üzleti tevékenységével kapcsolatban egyébként több eljárás folyik az Egyesült Államokban.

Ugyancsak hétfőn a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy eljár azon 2019-es kormányrendelet ügyében, amely értelmében megvonták a szövetségi finanszírozást mindazon egészségügyi klinikáktól és intézményektől, amelyek lehetővé tették a terhességmegszakítást a nőknek.

Hasonlóképpen, a testület a Trump által elfogadott egyik bevándorlási szabályozás törvényességét is vizsgálni fogja, amelynek értelmében arra hivatkozva tagadjáék meg a zöldkártyát, azaz az állandó tartózkodási engedélyt, hogy szociális támogatásra szorulhat egy bevándorló.

Emellett hivatalosan is elutasítottak a republikánusok nyolc még fennmaradt fellebbezését az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől