szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hivatalos adatok szerint 37 haláleset történt a világbajnokság stadionjainak építése közben, közülük 3 számított munkahelyi balesetnek. Az nem újdonság, hogy a valós szám ennél sokkal magasabb, de most minden korábbinál rosszabb képet mutató összesítés jött ki.

Eddig legalább 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és srí lanka-i vendégmunkás halt meg a 2022-es katari foci-vb építkezésein 2010, a torna rendezési jogának odaítélése óta – közölte a The Guardian. A vb-re készülve Katarba tömegesen érkeztek a vendégmunkások az elmúlt évtizedben.

A közölt adat az érintett országok kormányzati összesítésén alapul,

az elhunytak valós száma ennél sokkal magasabb.

Nem közölt ugyanis statisztikát a Katarba szintén jelentős számú vendégmunkást küldő Kenya és Fülöp-szigetek. Sőt, azok a halálesetek is kimaradtak, amelyek 2020 utolsó hónapjaiban történtek.

Nick McGeehan, a közel-keleti munkajoggal foglalkozó FairSquare Project igazgatója azt mondta a brit lapnak: a hivatalos tájékoztatás szerint feltűnően kevés a munkahelyi baleset. Az építkezéseken tíz év alatt 37 halálesetet ismertek el a szervezők, amelyek közül szerintük 34-nek nem volt közük a munkához, épp csak ott voltak az emberek, amikor más ok miatt meghaltak.

A nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) úgy reagált minderre: más nagy építkezésekhez képest kevés haláleset történt. Ezt az állítást azonban nem támasztották alá számokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érthetetlenül keveset rendel a kormány a Moderna vakcinából

Érthetetlenül keveset rendel a kormány a Moderna vakcinából

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot