szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Volt olyan nap, amikor öt fiatal beteget veszítettek el. A nővérek a végkimerülés határán dolgoznak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Döbbenetes erejű filmet forgatott a dunaszerdahelyi kórházban a szlovák Paraméter portál. A félórás riport azért is különleges, mert nem sokszor láthatjuk, mi is zajlik egy egészségügyi intézményben a járvány alatt, pláne nem egy független hírportáltól.

A kisfilmben orvosok elmondják, hogy minden nap fennáll a veszélye annak, hogy nem tudják a megfelelő ellátást biztosítani betegeknek, vagy hogy nem lesz elég férőhely az intézményben. A nővérek kevesen vannak, ők is a végkimerülés határán dolgoznak. Egy ápoló elmeséli, hogy képtelen feldolgozni a helyzetet, még otthon sem tudja maga mögött hagyni a látottakat, telefonja éjjel-nappal be van kapcsolva.

"Vége felé tartunk már..." - mondja egy nővér.

A riport közben halottakat visznek, életerős fiatalokat láthatunk, akikért küzdenek az orvosok.

Laczkó Balázs orvos elmeséli, hogy az egyik kollégájának a feleségét is gépre kellett tenni.

Egy orvos elmondja, hogy volt egy olyan ügyelete, hogy öt fiatalt kellett újraéleszteni, de mind az öten meghaltak.

Akkor vagyok meglepődve, ha valakit hazaengedek, és nem a halottas papírját írom ki"

 - teszi hozzá.

A szakember elmondása szerint az intenzív osztályról átlagosan 10-ből 1,5 beteg kerül ki. Közli azt is, hogy a legutóbbi műszakja óta három betege is meghalt.

A filmben hangsúlyozzák, hogy nem lehet összehasonlítani a koronavírust az influenzával, sem érintettség, sem a betegség kimenetele szempontjából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

A járvány harmadik hulláma térdre kényszeríti a szlovák egészségügyet

Drámai helyzet alakult ki Szlovákiában, ahol a ragályosabb koronavírus-mutációk megjelenése miatt összeomlóban van az egészségügy: az összlakossághoz mérve a halottak száma északi szomszédunknál a legmagasabb és a kórházakban olyan rossz a helyzet, mint tavaly az olaszországi Bergamóban volt. Szlovákia működésbe hozta az EU polgári védelmi rendszerét és ennek részeként orvosokat és ápolókat kért az unió többi tagállamától.

Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek

Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe az influenzajárvány Németországban

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe az influenzajárvány Németországban