szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azok szabadulhatnak, akiket legfeljebb öt év szabadságvesztésre ítéltek. A politikai foglyokat sem engedik szabadon.

A közép-afrikai Burundiban szabadon engedik a rabok csaknem 40 százalékát Evariste Ndayishimiye elnök hétfőn közzétett kegyelmi rendelete alapján.

A rendelet indoklása szerint a börtönök túltelítettségén akarnak enyhíteni több mint 5200 fegyenc szabadlábra helyezésével.

A kínzás eltörléséért síkra szálló egyik katolikus segélyszervezet szerint jelenleg 13 200-an raboskodnak az ország börtöneiben, amelyekben elvileg csak 4100 rab elhelyezésére van hely.

A rendelet szerint a héten azok szabadulhatnak, akiket legfeljebb öt év szabadságvesztésre ítéltek. Kivételt képeznek azok, akik bűnszervezetek tagjai, illetve veszélyeztették az állambiztonságot. Ugyanakkor a szabadlábra kerülők körébe tartoznak a korrupciós bűncselekmények elkövetői azzal, hogy visszafizetik az elsikkasztott összegeket.

A feltételek miatt számos politikai fogvatartottat eleve kizártak a kegyelemből – sérelmezte Pacifique Nininahazwe, a civil társadalom egyik száműzetésben élő képviselője. Hozzátette, hogy szerinte az elnök döntése nem a társadalmi megbékélést szolgálja.

Evariste Ndayishimiye nyugalmazott tábornok a május 20-án rendezett elnökválasztás nyomán került hatalomra Burundiban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Óriási balhé lett Burundiban az államfő képének összefirkálásából

Őrizetbe vett a burundi rendőrség öt diákot, mert elcsúfították Pierre Nkurunziza államfő képét egy tankönyvükben. A diákok társai emiatti tiltakozásul utcai tüntetést rendeztek pénteken, erre rendőrök rájuk lőttek, és megsebesítettek egyet közülük, valamint egy taxisofőrt is – közölték diákok és helyiek.

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától