szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A barátok celláinak falai is megmaradtak.

Egy francia-norvég régészcsoport ősi keresztény templomok és kolostorok maradványaira bukkant az egyiptomi Nyugati-sivatagban, amelyek az V. század kolostorainak életről tanúskodnak – jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca.

„A harmadik feltáráson a Baharija oázis ásatásan számos bazaltból készült, kőzetekbe vájt és tapasztott falú épületet tárt fel” – olvasható a tárca szombaton kiadott közleményében.

Az épületegyüttes „hat részből áll, amelyek három templom és barátok celláinak maradványait rejtik, a falakon grafitikkel és kopt feliratú szimbólumokkal” – közöte Oszama Talát, a tárca iszlám, kopt és zsidó részlegének a vezetője.

كشفت البعثة الأثرية النرويجية الفرنسية العاملة بموقع تل جنوب قصر العجوز بالواحات البحرية في موسمها الثالث عن عدد من...

Közzétette: ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ – 2021. március 13., szombat

Egy templomot és 19 épületet kőzetekbe véstek, ezeket fedezték fel a 2020-ban folyt ásatáson. A templom falait vallási témájú görög nyelvű feliratok és bibliai idézetek díszítik – mondta el Victor Ghica, a feltárás vezetője. A leletek egyértelműen azt mutatják, hogy a barátok jelen voltak a térségben már az ötödik század óta – tette hozzá.

A feltárás térsége Kairótól délnyugatra fekszik a sivatagban, amely a IV. és a VIII. század között lakott térség volt, virágzását az ötödik, hatodik században élte – közölte az ásatásokért felelős Francia Keleti Régészeti Intézet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!